Boken innehåller också många utsökt fina fotografier på olika aktiviteter, som utövades en gång för länge sedan men som några av oss ännu kommer ihåg.
Boken berättar också om hur grymt de fattiga behandlades förr i tiden och jag tager mig friheter att citera ett bidrag härom, som lämnats av Erik Eriksson, Furuby, Kronobergs län. "På torget Petersborg (även kallat Fridhem) bodde Jonas Frid med sina barn. Han hade blivit änkling 1875 men ingick nytt äktenskap 1877. Hans andra hustru, Elin Eriksdotter, dog emellertid efter endast två månaders äktenskap. Jonas misshagade kronojägaren, kanske därför att han jagade olovligt i kronoparken, han lyckades få utvräkningsdom på hela familjer och på julafton (1882 eller 1883) kom kronolänsman Chytraeus och fjärdingsman Anders Johansson och vräkte ut både Jonas och hans barn i snön och kylan. De flyttade då in i en annan ödestuga. Vid ett tillfälle när ingen var hemma brann emellertid stugan ner till grunden. Elden var troligen anlagd. För att få tak över huvudet flyttade de då ut i ladugården. Men det dröjde inte länge förrän även denna brann av samma orsak som stugan. På sockenstämman 1884 fick Frid tillstånd att flytta in i fattigstugan men fick inte något bidrag. Den 26 oktober 1886 beslutades att två söner till Jonas Frid skulle utvisas ur fattigstugan.
Den 4 december 1887 beviljades Axel, Anton och Johanna Frid ett lån ur fattigkassan på 50 kr för att resa till Amerika. Axel och Anton reste till Amerika för att aldrig återvända. Johanna stannade i Sverige." Slut på citatet.
Det citerade avsnittet giver anledning till högst berättigade reflektioner. Vi behöver inte gräva i andra länders historia för att söka efter grymheter mot de fattiga. Vi har den inom räckhåll och har ingen anledning till att förhäva oss över vår egen inbillade förträfflighet och man skall inte förvåna sig över att klassmotsättningarna och därmed också klasshatet består genom tiderna.
Lär Byakistan, den är något av en kulturskatt. Den har Södra Sveriges Skogsägares Förbund, som utgivit den, all heder av.
Sture Hazard
Byakistan och starka intryck
Jag har läst en bok vars innehåll gjort ett väldigt starkt intryck på mig. Den handlar om gamla tider och om hur det var förr i tiden. Den heter Byakistan och består av bidrag från olika håll i södra Sverige och är sammanställd av Henning Hamilton och Thorsten Pettersson.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.