Nyligen avslutade centern sitt valkonvent på Clarion Hotel i Stockholm. Politiken speglas i valet av mötesort. Det är tydligt att man överger övriga landet till förmån för storstaden. Men det är inte därför som vi, också tillhörande ett folkrörelseparti, höjer ögonbrynen i förvåning. Det anmärkningsvärda är att centerpartiet har valt att inte ha stämma under ett valår. Det kan inte bero på pengarna eftersom en stämma säkert kostar ungefär lika mycket som ett konvent. Man kan nästan misstänka att Maud Olofsson är rädd för en öppen debatt om centerpartiets politik och en demokratisk beslutsordning under valår. Förhoppningsvis finns det fortfarande gott om sansade centergräsrötter ute i kommunerna. Frågan är bara om de finns kvar på sina poster efter valet.
Det skulle kunna bli tuffa debatter ute i de små landsortskommunerna om centern överger skatteutjämningssystemet i sin iver att vara moderaterna till lags. Moderaterna har alltid varit emot att rika kommuner får dela med sig till de fattiga. Frågan är hur centern ställer sig?
Förra året fick exempelvis centerstyrda Vimmerby kommun 129 miljoner via skatteutjämningssystemet. Det är mycket i en budget på dryga 500 miljoner. För Västerviks kommun handlade det om statsbidrag på 331 miljoner, år 2005, som kom till kassan. Det skulle naturligtvis bli knepigt att få ihop kolumnerna om statsbidragen slutar rulla in för att Maud Olofsson gjort upp med moderaterna i Stockholm om nya tag.
Maud Olofsson underlåter aldrig att bli hånfull och aggressiv när det kommer till ungdomarna och jobben. Nyligen blev hon påhejad av Per Gransten, ombudsman för Centerns Ungdomsförbund i Kalmar län. Han undrade i en insändare om socialdemokraterna pratade på tvärt-om språket. För i så fall, påstod han, så hade vi verkligen lyckats med det mesta. Vi tycker att det är trist att centern anger en så låg nivå på valdebatten. Det är sorgligt att höra.
Vi tycker att de unga har rätt till att få utbildning, jobb och respekt. Vi tycker att de ska ha samma spelregler på arbetsmarknaden som alla andra. De ska inte degraderas till billig arbetskraft som arbetsgivaren kan slita, för att sedan slänga. Medvetna satsningar på praktik, utbildning, lärlingsplatser och riktat anställningsstöd är exempel på socialdemokraternas väg till trygghet för de unga utan jobb. Trygga ungdomar vågar.
Anita Westerback,
Dan Nilsson
Riksdagskandidater för socialdemokraterna
i Kalmar län
Centern längst in i högerburen
Var tog det gamla centerpartiet vägen? Ingen verkar veta och frågan är vad landsbygdsväljarna ska säga om den tvära högergir som partiet gjort.Borta är alla tankar på samverkan och blocköverskridande lösningar som tidigare varit så känneteckande för det gamla folkrörelsepartiet. Kvar finns bara en nedlåtande ton och ett otäckt hat mot allt vad sosseförslag heter.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.