Centrum för barnkultur – en sagolik vision för Vimmerby

Vimmerby kommun har den sagolikt (!) unika möjligheten att med trovärdighet ha som målsättning att bli ett centrum för barnkultur. Det konkreta i den här nya visionen är att skapa en Akademi för Barnkultur. Akademin ska utveckla och erbjuda avancerad utbildning och forskning i samarbete med Linnéuniversitetet inom det breda begreppet barnkultur. Tyngdpunkten ska ligga på litteratur och läsande, men också drama, film, musik och dans ska omfattas. Kurser, seminarier och konferenser som blir en naturlig del inom utbildning av fritidspedagoger, förskollärare och lärare i svenska.

Foto: TT

Från läsekretsen2016-11-22 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I samarbete med Bibliotekshögskolan kan projekt för utveckling av skolbibliotek och barn/ungdomsbibliotek komma att stå på programmet. Tillsammans med Barnombudsmannen kan Akademin driva fördjupningsprojekt kring barnkonventionen och barns rätt i samhället. Det finns redan bra infrastruktur med Campus Vimmerby, Folkhögskolan, ALs Näs, VIF med sitt prisbelönta integrations-/ungdomsarbete plus det som finns kvar av Kulturskolan. Barnkulturakademin kan få en betydligt större roll i alla aktiviteter och all publicitet kring ALMA priset än vad kommunen lyckas med.

Akademins ledamöter kan utgöras av barnboksförfattare, dramatiker, litteraturforskare, och andra kulturpersonligheter med speciell inriktning på kultur för barn och ungdom. ALMA pristagarna ska bjudas in att delta som hedersledamöter och samordningen bör kunna skötas av ett mindre kansli kanske som del inom Linnéuniversitet / Campus. I uppstarten bör Vimmerby kommun ta på sig ansvaret och utse ett advisory board under en chef med goda ledaregenskaper och nationella kontakter - t ex lär det finnas en nyligen avsutten och mycket kompetent landshövding bosatt inom kommunens gränser. Finansieringen kan ske genom stöd från kommunen, statens kulturråd, EU Comission Supporting Cultural and Creative Sectors, Linnéuniversitet, Astrid Lindgrens Hembygd Leader, samt genom kurs- och seminarieverksamheten.

Att bli ett nationellt centrum för barnkultur fyller Vimmerbys varumärke med ett innehåll som bidrar till långsiktig och hållbar utveckling av kommunen. Och en fantastisk möjlighet att marknadsföra och positionera kommunen både nationellt och internationellt. ALV och Saltkråkan AB i alla ära tack och lov för dom! men kommunen måste rycka åt sig initiativet och dra nytta av sitt starka varumärke. Som grädde på moset kommer Akademin säkerligen att ha positiv inverkan på kommunens skolor. Att bli ett nationellt centrum för barnkultur är en trovärdig vision att samlas kring som motvikt till allt käbbel om skolrankingen, dålig företagskultur, osålda industritomter och höjd kommunalskatt.