Cheferna beslutar

Personalpolitiken på Försäkringskassan ingen stark gren. Den personal som reser från nedlagda Hultsfreds/Vimmerbykontoret till Västervik dagligen har fått dagen förlängd med två timmar om man åker bil. Dessutom spär man på med bilavgaser. Med buss från Hultsfred med byte i Vimmerby blir arbetsdagen 3-4 timmar längre. Allt detta helt i onödan.

Från läsekretsen2007-06-11 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska också skattemyndighetens personal i Vimmerby få nöjet att börja pendla till Västervik. Tyvärr har Vimmerby och Hultsfreds kommuner inga egna riksdagsmän som kan ta tillvara kommunernas intressen. Lennart Beijer (V) Hultsfred gjorde vad jag minns inte mycket för att hålla statliga jobb kvar i regionen. Han ingick ju i regeringsunderlaget.
Länsdirektör Elisabeth Hamilton på Försäkringskassan i Kalmar län har haft vänligheten att besvara min tidigare insändare om svindel på Försäkringskassan. Hon skriver att de ännu ej vet hur brottet gått till och vad i säkerhetsrutinerna som brustit. Hon är klädsamt försiktigt i sin bedömning om huruvida säkerheten skiljer sig mellan olika typer av kontor.
Min mening är att i Vimmerby kommuns förvaltning skulle ett uttag av 39 miljoner kronor till personliga konton aldrig kunna ske. I den kommunala verksamheten finns på varje förvaltning en controller och en förvaltningschef som ständigt följer penningströmmarna. Vidare redovisas vid varje nämndsammanträde budgetavräkningar som de valda ledamöterna kan granska. Har ett konto inte följt riktpunkten kommenteras detta. Vid all utbetalning av kommunala medel skall två personer med attesträtt skriva på utanordningen. Vidare finns tjänstemän på ekonomikontoret som övergripande följer penningströmmarna. Ett sådant kontrollsystem skulle Försäkringskassan behöva.
Jag vidhåller att Försäkringskassan fokuserar fel i sin rationaliseringsiver. Centraliseringen är ett felgrepp. Alla transaktioner sker ju nu via nätet. I princip kan personalen sitta hemma och utföra sina uppgifter. Vilket är nästa steg? Läggs kontoren i Västervik, Kalmar, Jönköping m fl ner för att samla all verksamhet i ett jättepalats i huvudstaden? Varför inte gå åt andra hållet, decentralisera nu när "nätet" finns.
Rent allmänt är det ju regeringen som styr den statliga verksamheten via direktiv, tilldelning av resurser m.m. Men det är dock cheferna som beslutar, inom sina ramar, om kontorsnedläggningar och verksamhetens utförande. Tyvärr så får småorterna inte den del av de statliga jobben som de är berättigade till om man ser till de inbetalda skatter. Kommunerna står sig slätt mot regeringen, vilken färg den än må ha. Och cheferna gör som de vill inom sina områden. Med statliga chefer utom politisk kontroll uppstår igen det gamla fogdeväldet som Nils Dacke slogs emot. Vi har en statlig övermakt och småorterna har för få och svaga vänner.

Vimmerbybo

Läs mer om