Civilkurage saknas

Ett mått på vilka värden som råder i samhället är i vilken grad vi är beredda att hjälpa människor i vår närhet. Vår benägenhet att hjälpa verkar ha minskat, vilket inte är en önskvärd utveckling.
Jag tror det är av största vikt att uppmuntra och förstärka medborgarnas eget ansvarstagande. Jag vill se mer av civilkurage och integritet. Kurage att våga stå för sin mening, även när det kostar.

Från läsekretsen2006-01-20 08:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Integritet att hålla moraliska principer högt, även när ingen ser. Den som behöver hjälp ska få det.
Det ansvaret går inte att "delegera" bort för att slippa ingripa. Vi är alla väl medvetna om att principer inte kan ersätta lagar. I svensk rätt finns ingen allmän skyldighet att vara verksam för att avslöja eller hindra brott. Det finns inte heller någon allmän skyldighet i svensk rätt att bistå personer som befinner sig i livsfara eller i allvarlig fara för sin hälsa. Det har på senare tid uppmärksammats fall där personer har undvikit att ingripa vid grova brott.
Men det har också lyckligtvis funnits personer, likt busschauffören i Jönköping, som ingripit och därmed avvärjt olycka för utsatt person. Kristdemokraterna anser det naturligt att ingripa och civilkurage ska uppmuntras.
Tyvärr verkar det ha gått så långt att vi i Sverige inte vågar ingripa längre. Det finns flera länder som lagstiftat mot underlåtenhet att hjälpa personer i fara. Exempel på detta är Norge, Finland, Frankrike, Schweiz och Belgien.
Kristdemokraterna menar att det är oacceptabelt att förhålla sig passiv när en annan människa befinner sig i livsfara.
Det finns flera länder som redan har ett lagstiftat krav på ingripande, vilket även föreslogs av straffansvarsutredningen. Den regering vi nu ser lyckas dock inte visa det civilkurage man kan begära. Låt oss se till att få ett nytt styre av landet.

Sven-Åke Svensson, kristdemokrat, Vissefjärda

Läs mer om