Dags att friska upp minnet

Landstingsrådet Ulf Nilsson, s, går på i vanlig stil som han styrde landstinget. Eller har han startat valkampanjen, trots att han avgår. I pressen kan ni läsa att s och v vill att landstinget ska sluta kalla patienterna kunder och ta bort det ur landstingsplanen.

Från läsekretsen2005-06-22 07:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ulf Nilsson får det att låta som det var borgarnas idé. Kära nån, vad ditt minne är kort, Ulf Nilsson - men jag ska friska upp det. 1997 när du styrde gick du ut i pressen och sa att landstinget skulle skötas som en Volvofabrik. Tanken från gräsrötterna gick genast till nedlagda Volvofabriken i Kalmar, det stämde bra med all nerlagd vård.
Inom landstinget startades QUL, det stod för Kvalitet, Utveckling och Ledarskap. Till 1998 skulle alla basenheter ha arbetat fram en översiktsplan. Där skulle ingå viktigaste kundkategorier - sjuka fick inte kallas patienter - viktiga varor, tjänster, marknads- och framgångsfaktorer, hot och möjligheter, struktur och sammansättning på leverantörer och återförsäljare, konkurrens och marknadsposition och ägarförhållanden. Ordet kund och kundservice skulle användas i alla diskussioner därför att du ansåg det ha mer aktiv innebörd än ordet patient. Sjukvårdspersonalen frågade då "Vem är vår kund, om landstinget gör patienter till kunder måste vi utgå från att kunden alltid har rätt". Det var alltså du Ulf Nilsson, som instiftade det du nu vill avskaffa. Tänk vad du har lätt att glömma.
Du talar dig också varm för vård på små sjukvårdsenheter. Vi minns din insats i Vimmerby med nedlagd vårdavdelning, nattjour och nattambulans. Vi minns dina planer förra valet när det gällde Oskarshamn och Vimmerby. Vi har inte lika lätt att glömma.

Margaretha Brodd,
Vimmerby