Medlemmarnas situation inom både barnomsorg och vård- och omsorg går ständigt dalande utför. Neddragna tjänster med heltider som försvinner, schemaförändringar med mer helgtjänstgöring och fler delade turer med obetald ledighet. Utvecklingen går bakåt och vi kämpar idag för samma rättigheter som vi kämpade för 40 år tillbaka i tiden.
Ekonomisk och social trygghet är en av de grundläggande förutsättningarna för folkhälsan. Och deltiden är kostsam. Deltidsarbete ger lägre lön som sen ger effekten att det blir lägre sjukersättning och föräldrapenning, samt att a-kassan och pensionen blir sämre. Samtidigt orkar inte många arbeta till pensionen. År 1988 blev det Kommunals vision att arbeta för 30 timmars arbetsvecka.
Fortfarande står åsikten fast om att kortare arbetsvecka för våra medlemmar är bra. Samtidigt som vi vill att arbetstiden sänks så vill vi också att heltid ska vara en rättighet, och deltid en möjlighet. Rätt till heltid är en viktig jämställdhetsfråga eftersom deltidsarbete förstärker könsmönstret då många kvinnor jobbar ofrivilligt deltid och det obetalda hemarbetet tillfaller dem.
Arbetsglädjen håller på att försvinna. Kreativiteten går åt till att försöka lösa vikariesituationen för dagen. Någon uppskattning syns inte till. Ingen friskvård finns att nyttja för anställda i Vimmerby kommun och barnomsorgen har inga arbetskläder att jobba i. Grundbemanningen är för låg och rätten till heltid försvinner allt mer istället för att bli vanligare. Landstinget har arbetat en hel del med att skapa fler heltidstjänster. Om de kan så borde kommunerna också kunna det.
Om vi ser på vår grannkommun Hultsfred så har arbetet där redan börjat. Hur ska Vimmerby kommun som ligger så nära kunna vara en god arbetsgivare i jämförelse, och kunna locka vikarier och fast anställda att arbeta, nu när gränserna för arbetspendling har blivit så mycket öppnare?
På en del arbetsplatser i kommunen har arbetsgrupperna själva arbetet med att ta bort de delade turerna och titta på helgtjänstgöringen. Det vi saknar är ett helhetsgrepp i kommunen. Vi saknar beslut och vilja från både politiker och tjänstemän. I kollektivavtalet som Kommunal skrev tillsammans med SKL år 2013 står det att arbetsgivaren bör eftersträva att delade turer minimeras och att lokala parter ska göra en handlingsplan på detta vid behov.
Det vi nu ser är att de delade turerna på en del arbetsplatser har ökat ytterligare, bland annat ser vi att hemtjänsten drar ett tungt lass. Hur ska det gå att hitta sommarjobbare och vikarier när ingen kan berätta hur roligt jobbet är?
När ingen kan tala om sin stolthet över sitt arbete? Vart är vår attraktiva arbetsgivare som det ofta talas om? Nu har till och med SKL gått ut med att de ska börja jobba för rätten till heltid, så nu är det dags för kommunen att agera.
Vi vill att detta ska vara våra gemensamma mål från båda parter, och att den attraktiva arbetsgivaren ska vara en strävan, och inte bara fina ord. Vi vill ha en bra omsorg. Och vi vill ha en bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor för arbetstagarna. Vi vill ha arbetsglädje och trygghet för våra medlemmar.
Styrelsen, genom ordförande
Lena Kidsten Kommunal
Sydost Sektion Vimmerby
Dags att protestera
Vår välfärd utarmas. Kommunals medlemmar stressar genom korridorerna, mellan hem och hus och mellan barnen. Omsorgstagarna får vänta medan springet fortgår och förvaringen är ett faktum. Barnen får leka trångt medan personalen försöker ge alla en del av sin allt för obetydliga tid.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.