Jag hade samtidigt börjat att titta på vindkraft som ett alternativ till min sviktande grisproduktion som intäktskälla eftersom vindkraftsplanen pekade ut ett riksintresseområde på Gröninge som min fastighet nästan gränsar emot. Jag gick med i ett Leaderprojekt där jag då fick kontakt med Anders Pettersson på den ekonomiska föreningen Hjovind där vi också gjorde ett studiebesök som senare blev vår projektledare.
Han tog reda på om vi kunde använda befintliga ledningar och han gjorde Miljökonsekvensbeskrivningen. Från E.ON Vinds sida var det rätt så tyst tills dom kallade till ett informationsmöte den 29 november ifjol. I december kontaktade dom mig och ville ha ett möte för att informera sig om mitt projekt.
Mötet planerades hemma hos mig den 12 januari och från E.ON Vinds sida kom Projektledaren Anders Wallin och Henrik Malmberg. Jag passade då på att bjuda in Mats Weinesson ansvarig för vindkraftsfrågor på LRF, Pontus Wessman (MP) Leaderprojektledare, Anders Pettersson Hjovind, Göran Lindgren (M) Vice ordf. MBR-nämnden, Pär-Anders Olovsson (C) Vice ordf., Jan-Erik Johnsson Ordf. Hycklinge JUF samt några berörda grannar till mitt och E.ON Vinds projekt.
Mats Weinesson redovisade och överlämnade LRF:s materiel Vindkraft utan bråk. Vi från den politiska sidan påtalade att det är väldigt utmanande att kanske som första vindkraftsetablering i Kinda bygga 35 st verk som är upp till 225 meter höga. E.ON svarade att en av anledningarna förutom jämnare vindflöde är att det blåser upp till 17 procent mer på en navhöjd av 125 meter jämfört med 100 meter så det handlar om en bättre kalkyl som med nuvarande elpris är tveksamt i alla fall kortsiktigt.
Anders Pettersson erbjöd sig då att på E.ON Vinds samrådsmöte veckan därpå informera om vårt projekt eftersom det då skulle vara en bredare publik än på vårt informationsmöte vi hade i augusti vilket accepterades av E.ON Vind. Tyvärr fick Anders Pettersson förhinder och Pontus Wessman hade skrivit fel dag i kalendern, jag erbjöd då att om tiden räckte till informera om vårt andelsägda projekt men eftersom mötet blev så stormigt och det bara välde fram frågor och synpunkter så avstod jag tills vidare.
Pär-Anders Olovsson (C) kontaktades av ortsbefolkningen efter mötet och tillsammans med Jan-Olof Andersson och inkomna synpunkter så tog dom fram ett materiel som först presenterades på centerns årsmöte och sen på Alliansens månadsmöte där det också godkändes.
Med andra ord så är Centern det parti som allra hårdast har verkat för att vindkraftsetableringen skall, som det står i vår gemensamt framtagna och av politiken genomröstade vindkraftsplan "Etableringar av vindkraftverk, så långt det är möjligt ske i harmoni med landskapet och att hänsyn ska tas till lanskapsbilden".
Jag förutsätter att inkomna synpunkter från allmänhet, Centern och eventuellt övriga politiska partier vägs in när Länsstyrelsen ska ta beslutet om E.ON Vinds etablering på Gröninge. Landsbygden är inte enbart reserverad för jordbruk eller turism. Grustäkter, vindkraft, skogsbruk, jaktutövning med mera medför alla, olägenheter på ett eller annat sätt och mer eller mindre.
Länsstyrelsen och MBR-nämnden och dom politiska partierna är dom som ska tillvarata allmänhetens intressen och synpunkter och medge erfoderliga tillstånd så att vi alla kan leva med eventuella olägenheter.
Sedan får vi hoppas att övriga partier kommer fram ur sina vindskydd nu när det har utlysts allmän jakt på budbäraren.
Göran Nilsson (C)
St Hycklinge
Dags för andra partier bekänna färg
Som jag skrev i mitt första inlägg så röstade alla partier som satt i Kinda kommunfullmäktige 2009 igenom Vindkraftsplanen utan någon större debatt från politiker eller allmänhet. När sen E.ON Vind tillkännagav sina planer på Gröninge i januari 2010 genom ett utskick till grannarna varav jag är en så var deras plan då ca 27 verk med en totalhöjd på 185 m.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.