Därför säger vi nej till euron

Svenska folket röstade nej till euron och handlar därför med kronor. Det många inte känner till är att Sverige - till skillnad från Danmark och Storbritannien - inte har något formellt undantag från att införa euron.

Från läsekretsen2014-05-20 07:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är något många partier gärna undviker att prata om, eftersom man faktiskt i grund och botten strävar efter ett byte av valuta.

Stefan Löfven, som kampanjade för införandet av euro, uttalade sig under 2012 till Dagens Arbete och uppgav då att han är positiv till att byta ut den svenska kronan. Han är inte ensam bland Socialdemokraterna. Flera namn på Socialdemokraternas lista till EP-valet är för att införa euron. Andranamnet, Olle Ludvigsson, svarar exempelvis på SVT:s valkompass att han "har en positiv grundsyn på euron." Socialdemokraterna för aktivt väljarna bakom ljuset genom att inte uttala sig om euron och det innebär att Sverige riskerar att långsamt glida in i eurosamarbetet.

Verkligheten har visat att en gemensam valuta ställer till stora problem så länge man inta bildar ett mycket politiskt starkare federativt Europa, ett "Europas Förenta Stater". Det är inget vi i Centerpartiet är intresserade av, och det är någonting som absolut inte får ske utan en omfattande debatt. Centerpartiet var emot euron 2003 när folkomröstningen avgjordes. Det är en uppfattning vi hållit fast vid sedan dess och som vi även i framtiden kommer att strida för.

Centerpartiet har en tydlig linje; Ja till ett EU som är smalt och vasst, men nej euron som i praktiken kräver ett centraliserat Europa med en federativ statsbildning som vi inte vill ha!

Centerpartiet
Göran Lindell, Vetlanda, riksdagsledamot, Raymond Pettersson, Värnamo, distriktsordförande, Gunilla Hjelm, Vetlanda, kandidat till EU-parlamentet, Ann-Mari Nilsson, Jönköping, kandidat till EU-parlamentet

Läs mer om