Därför ska invånarna välja kommunens fiber

Vimmerbyborna bör göra på samma sätt som medborgarna i 160 andra svenska kommuner gjort; ansluta sig till det kommunala fibernätet.

Från läsekretsen2014-08-01 07:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerbys fibernät kommer att ge mellan 5-10 Mnkr i överskott efter 2030 och de pengarna kommer att kunna hålla ner avgiften för hushållen, och bidra till att fiberlägga minst 90 procent av kommunen, inte bara centralorten.

När Telia säger att fiber på landsbygden är statens och kommunernas problem (VT igår) , och att de själva ska ta Vimmerby centralort så innebär det i klartext att de vill att kommunen ska fiberlägga den del som aldrig blir lönsam och själva ta den del som snabbt ger stor vinst.

Det mår vara helt enligt Telias egna koncernmål, och helt acceptabelt i marknadsperspektivet.

Men som moderat kommunalråd och politisk ledare i Vimmerby kommun kan jag inte acceptera att skattebetalarna ska betala fiberläggning där det är olönsamt, men avstå där det är lönsamt. Det är inte god ekonomisk hushållning och det är inget kostnadseffektivt sätt att använda skattemedel på.

För mig som moderat är det oerhört viktigt att landsbygdens folk kan bo kvar och driva sin verksamhet där de bor. Det problemet överlåter Telia till stat och kommun. Man tar inget samhällsansvar. Ett företag med nära nog monopolistisk dominans måste ta samhällsansvar i en så viktig fråga som infrastruktur.

Vimmerby kommun har beslutat lösa det problemet genom att låta lönsamma Vimmerby centralort vara med och betala investeringen på landsbygden.

Ägare till flerfamiljshus som tecknat avtal med Telia har ofta fått avtalet gratis, gentemot att skriva långa kontrakt. Detta kommer hyresgästerna att få betala istället. Ingen tror väl annat än att Telia ska ha in sina pengar? Tyvärr gäller det också kommunala Vimarhems fastigheter i centralorten som tecknat ett avtal på 12 år, innan det var beslutat att kommunen skulle bygga ett eget nät.

Men kommunen klarar sin investeringskalkyl om villaägare, bostadsrättsföreningar och företag/industrier ansluter sig till det kommunala nätet. Vi behöver 60 % anslutning.

Vi har valt att satsa på ett kommunalt ägt nät av flera skäl:

1. Demokratiska aspekter. Kommunens kalkyl bygger på en Robin Hood-modell där vi exempelvis drar ekonomisk nytta av alla tomma rör Vimmerby Energi har i gatorna och de pengar man sparar på att slippa gräva, lägger vi på landsbygdens fiberdragning.

2. Konkurrensneutralitet. Genom att kommunen äger fibern så garanteras konkurrensneutralitet. Telias fiber ägs av deras dotterbolag Skanova. De i sin tur använder Telia som kommunikationsoperatör. Endast de som gör avtal med Telia får rikta erbjudande till kunden. Det är lika stor valfrihet som att säga; välj vem ni vill bara ni väljer något av mina barn.

3. Kostnadsaspekten för medborgarna. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hävdar att kunder till kommunägda nät har 20-30 % lägre avgifter gentemot marknadsägda nät.

4. Kommunens egen ekonomi. Vimmerby kommun sparar in över en miljon kronor årligen i utgifter med eget nät. Över tid ökar den summan.

5. Fiber en viktig infrastruktur. Telia kan säljas till vilken aktör som helst i Ryssland eller Kina. Vimmerby kommun har för avsikt att behålla sitt fiberägande, precis som el- och fjärrvärmenätet. Överskottet kommer kommuninvånarna till del.

6. Enighet. Moderaterna och socialdemokraterna gjorde en överenskommelse om kommunalt fiber som sedan de mindre partierna i båda blocken anslutit sig till.

7. Investeringen är redan igång. Redan idag har vi stamledning i Gullringen, Djursdala, Södra Vi, Pelarne, Storebro och Vimmerby. Vi är på gång i Rumskulle och ska snart ta oss till Frödinge och Tuna.

Micael Glennfalk (M)
Kommunalråd
i Vimmerby kommun

Läs mer om