Vi vill att ungdomsverksamheten skall utökas och förankras i en kombination av kristen grund och praktisk verksamhet.
Många fler gamla även i glesbygd skall enligt nya principer för äldreomsorgen bo kvar i sina hem. Vi vill att de skall känna större trygghet och närhet genom församlingsverksamhet, till exempel genom besök av andra äldre som läser tidningen tillsammans eller annan kontaktverksamhet, vilket det finns god erfarenhet av på många platser. Den medför meningsfull aktivitet och tillfredsställelse för båda parter.
Daglediga i olika åldrar, en allt större grupp i dagens samhälle behöver stimulans genom sysselsättning, kontakter och gemenskap. En på ideell grund utformad praktisk eller annan verksamhet kan ge vardagen ett ökat innehåll.
All verksamhet måste vila på en god och stabil ekonomi.
En genomgång av pastoratets ekonomi sedan 1983 visar att från tider med årliga överskott har ekonomin blivit mycket ansträngd.
Varför har det blivit så? De löpande utgifterna har skjutit i höjden långt utöver intäkterna.
Vi anser att förvaltningen av församlingens ekonomi ej skötts på rätt sätt.
Trots en av stiftets högsta kyrkoavgifter har har undan för undan kapitalresurser som donationsgårdar, skogstillgångar och fonder sålts för att täcka underskott och skenande kostnader. Nu har sedan flera år nämnden lagt fram förslag till fullmäktige att också sälja Katrineberg (kallad "prästgården") och trots återvisning till nämnden för att ge ett tillfredsställande beslutsunderlag, har ärendet återkommit oförändrat.
Katrineberg har på de fyra år, som försäljning varit aktuell, ökat en halv miljon i värde samtidigt som en försäljningssumma insatt på bank skulle ha förlorat i realvärde. Vi vill att frågan om Katrineberg utreds med avseende på behoven, möjligheterna att få in hyresintäkter för tillfällig respektive mer långvarig uthyrning. Vår uppfattning är att den kan vara en värdefull samlingsplats för den ökade aktivitetet som vi delvis redovisat. Den utgör en stor resurs med sitt fina läge intill kyrkan och Åsunden och kan bli en viktig lokal samlingsplats då Horn-Hycklinge pastorat går ihop med Kisa församling, vilket kommer att ske enligt biskop Martin Lind. En stor del av planeringen inför denna sammanslagning skall ske inom vårt pastorat så att en tydlig Horn-Hycklingeprofil bibehålles.
Församlingen har ett välplacerat kapital i Katrineberg. Det gäller att ta tillvara församlingens resurser och utnyttja dem. Ekonomin måste förbättras så att församlingen icke skall behöva sälja av fast egendom för att täcka löpande utgifter.
Vi Kyrklig framtid till arbeta för en bred, långsiktig och förnuftig utveckling av församlingen i samverkan med engagerade församlingsmedlemmar.
Vi hoppas på ett stort valdeltagande som leder till en väl fungerande gemenskap i pastoratet.
Kyrklig framtid i Horns Pastorat
Sture Johansson
Gudrun Svensson
Därför skall du rösta på Kyrklig framtid
På Kyrklig framtids lista återfinner du engagerade personer några med lång erfarenhet av församlingsarbete i Horn-Hycklinge och som vill att verksamheten skall förändras. Vi har under den gångna mandatperioden lagt ned stora ideella insatser för att få till stånd ett bättre utnyttjande av tillgångarna men mött hinder.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.