Det är enbart de sista meningarna som talar något om att äldre är en resurs, i övrigt är det ånyo den demografiska utvecklingen som dominerar svaret. SPF och jag har aldrig sagt att vi inte står inför utmaningar men det jag försökte framföra är att bekymren så ensidigt betonas och att äldre mestadels uttrycks som en belastning.
Vi vill ha en förändring så att de äldre erkänns som en resurs.
Sveriges pensionärsförbund (SPF) anser att äldre gör stor nytta för hela samhället med vårt arbete inte minst i föreningarna med ett stort utbud av aktiviteter! De är både terapeutiska och förebyggande.
I svaret skriver regionförbundets främste företrädare att"Ett sätt att hantera den demografiska utmaningen är att ta tillvara alla resurser. Viktiga arenor att satsa på är föreningsliv".
Min fråga är då: Är Harald Hjalmarsson beredd att verka för att bidraget till pensionärsorganisationerna i Kalmar län höjs till den nivå som fanns 2008?
Sedan dess har bidraget till dessa organisationer halverats. Som jämförelse kan nämnas att Blekinge med betydligt färre innevånare, som dessutom är mycket yngre, får cirka tre gånger så mycket som vi i Kalmar län.
Jag vet att de ekonomiska mellanhavandena är ett samspel mellan landstinget och regionförbundet men min fråga kvarstår. Kan vi förvänta oss ett ökat stöd från regionförbundet?
Det gäller såväl ekonomi som sättet att se och uttrycka sig om äldre.
Chatrine Pålsson Ahlgren,
Ordförande för SPF i Kalmar län
De äldre måste erkännas som en resurs
Harald Hjalmarsson, ordförande i regionförbundet i länet, bemöter mitt inlägg om att jag och SPF anser att äldre i högre grad ska ses som en tillgång. Det jag då först kan konstatera är att Hjalmarssons svar förstärker det jag skrev i min artikel.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.