Defintiv vindkantring i Europa

EU:s nya förslag till klimatpolitik är ett uppvaknande efter många års gröna drömmar. Europas ekonomi plågas av allt för höga elpriser. Nationella stödsystem försvårar kostnadseffektiviteten och skapar snedvridning i konkurrensen.

Från läsekretsen2014-02-06 08:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige tar Mats Odell (KD), ordförande i riksdagens näringsutskott, till orda i en debattartikel och anser att det är dags att trappa ned stöden till vindkraft. Fortsatta stöd riskerar att vi i Sverige får samma problem som i Tyskland vars Energiewende havererat. Det är svårt att undvika att få Ebberöds bank i tankarna, skriver Odell.

De högsta elpriserna finns i Tyskland, Spanien och Danmark vilka är de som genomfört störst satsningar på vind och solel. Hushållen dignar under elkostnaderna och EU-rapporten konstaterar att de höga priserna slår hårdast mot de fattiga. Det finns inte längre stöd för kostsamma experiment som inte gynnar miljön.

Koldioxidens påverkan på klimatet är ju dessutom betydligt mindre än vad som befarats. Den efterlängtade ökningen från 0,03 procent till 0,04 procent koldioxid har fått öknarna att grönska, givit de svältande mat och våra kraftvärmeverk bränsle.

Målen för transportsektorn om inblandning av biobränslen kommer att tas bort. Kommissionen har insett att biobränslen baserade på matgrödor är en återvändsgränd.

Vi enskilda konsumenter måste slippa att betala för den organiserade miljöförstöring som vindkraften innebär. Det är åtminstone en from förhoppning inför årets val. Det är sorgligt att se hur Svenska Naturskyddsföreningen och WWF ställer upp bakom Vindkraftens profitörer i stället för att värna om god miljö, fåglar, landskap och den biologiska mångfalden.

Lars Cornell

Läs mer om