Ibland kan jag tycka att det ska krävas minst 50 procent majoritet från alla medlemmar, för att ett årsmötesbeslut ska gälla. Inte bara en majoritet bland de som är på plats.
Hur ska man då lösa detta, det kan finnas flera olika metoder men i dagens starkt internetinfluerade tid så tycker jag det är av mindre intresse. Det problemet går alltid att lösa. Man kan tänka sig ett ombudsförfarande men i det flesta fall kräver detta stadgeändringar först.
Mitt senaste årsmöte var det som avhölls den 12 mars gällande Hyresgästföreningen. Det mesta var väl sig likt från föregående års årsmöten. Detta till trots så reste det i alla fall hos mig själv funderingar.
Antalet röstberättigade var en bråkdel av det egentliga antalet medlemmar. Ett 30-tal hade visat intresse av drygt 430 medlemmar.
Det hade förvisso annonserats ut i laga ordning. Och man hade gjort enskilda kallelser till alla medlemmar antar jag.
Men hur har urvalet till styrelsen gått till. Det fanns så vitt jag kunde se ingen information om vilka som var valberedning inte heller var det någon information om vilka regler som gäller för motioner inlämnade. Det finns dock reglerat i stadgarna.
Ja, det är märkligt att man gav samma ordförande fortsatt förtroende trots en del märkliga utspel i pressen som han har stått för. Hyresförhandlingar med procentnivåer hur mycket han enligt någon sorts egen logik tycker att hyra kan vara. Ett nytt grepp förvisso men hur förtroende ingivande är detta.
Jag ingick tidigare i vad som kallas den stora förhandlingsdelegationen, som ska, om jag förstått saken rätt vara bollplank till den lilla förhandlingsdelegationen. Men det brister på några viktiga punkter. Den lilla sitter på mer information om hur hyresvärden tänker vad gäller renoveringsbehov och för förhandlingen annan viktigt information.
Detta är ytterst beklagligt. Men för att återvända till min fundering Finns det andra sätt att få medlemmar att vilja engagera sig i dessa familjeekonomiskt mycket viktiga frågor. Nu har vi det som vi har det för ytterligare två år.
Per Bergman,
F.d. medlem i Styrelsen för Kinda/Ydre
Demokratins dilemman
Nu när årsmöten av alla de slag duggar tätt, kan man ju börja reflektera över nyttan med desamma. Risken som man tar, är svaga majoriteter som kanske inte ger uttryck för en annars utbredd tanke eller önskemål.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.