Det händer inte mig? Men som ett blixtnedslag från klar himmel är det ett faktum. Man har fått en blödning i hjärnan eller en infarkt-propp i hjärnan som är den vanligaste formen av Stroke. Stroke ett samlingsnamn för tidigare Slaganfall.
Vi går ut med upplysningar via media, personliga föredrag, utgivelsen av AKUT-test korten osv och visst har det haft effekt. Man har märkt skillnaden på antalet besökande på Akuten och även ambulanstransporter till Sjukhusets akutmottagning med misstanke om Stroke.
Det är bra men sedan uppstår nästa problem? Vårt sjukhus har inte platser till alla vårdsökande. Vårdavdelningarna är fullbelagda och patienter måste fara runt på olika avdelningar som sk. Satelitpatienter för att överhuvudtaget kunna stanna kvar på sjukhuset. Det är heller inte bra.
Det fortsätter att inte vara bra när det inte finns plats för utskrivna patienter som kanske måste "stanna till" på ett sk kortisboende med mera träning och rehabilitering innan man kan komma hem?
För vem vill hamna på en demensavdelning när man fortfarande har potentials att kanske återgå till arbete eller hemmet ? många frågor och många funderingar återstår..
Hur skall man lösa detta? Det kanske inte är så lätt men en sak skulle kunna gå att ändra på och det är detta faktum att innan man drabbas av en Stroke kunna förhindra detta.
Genom vad? Jag blir helt otroligt arg och besviken över att man inte skall kunna gå till sin vårdcentral och där få genomgå en viktig "hälsoundersökning". Därför att de flesta anledningar till att man drabbas av Stroke (förutom de genetiska arvet) skulle gå att förhindra med en enkel undersökning. Då gäller det främst att upptäcka förmaksflimmer som många människor går med utan att veta om eller ha direkta obehag av idag, för högt blodtryck och höga blodfetter och dold diabetes Dessa sjukdomstillstånd är inte svåra att upptäcka och inte heller svåra att behandla..skulle alla över 40 år genomgå en hälsoundersökning tex varje eller vartannat år, så skulle vårdplatser och vårdkostnader hållas nere avsevärt likaså insjuknandet av Stroke. Som det ser ut idag är det helt kaotiskt både på sjukhuset och kommunen. Det finns inte platser för alla, det är den sorgliga faktumet.
Därför uppmanar jag alla att på något vis föröka ta reda på sin egen hälsa och därmed också kanske minska riskerna att drabbas av Stroke som är en av våra främsta folksjukdomar och som kräver mycket långa vårdtider och med mycket stora risker för att hamna med stora funktionsnedsättningar.
Det drabbar inte bara den som insjuknat utan det drabbar den anhöriga lika mycket..livet förändras och blir inte som förut. Det blir mycket tungt för den närmaste familjen..
Stroke-rehabilitering skall vara möjlig för alla människor som drabbats oavsett status eller ålder och man vet genom lång forskning att det aldrig är försent att träna och rehabiliteras..
Strokeföreningen i Linköping med omnejd finns till för dig som drabbats eller är anhörig.. Hjälp oss i kampen för strokedrabbade och slut er till vår klunga. Ju flera vi blir ju bättre kan vi agera och kräva bättre resurser.
Vi måste synas och höras, så alla som är intresserade är välkomna till Fontänen den 14 maj och lyssna på intressanta föreläsare om Rehabilitering för Stroke-drabbade bl.a
Lena Fix,
Ordförande i Strokeföreningen i Linköping med omnejd
Den Internationella Strokedagen närmar sig
Vad innebär den Internationella Strokedagen den 14 maj för oss egentligen? För vissa kanske ingenting och för andra vetskapen om att man drabbats av en stroke och att livet kanske inte blir som förut.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.