Den sociala tryggheten saknas

I sin spariver har Hultsfreds kommuns politiker tydligen mist allt sunt tänkande.
Hur tror dessa politiker att man skall få drivkraftiga företag att etablera sig eller att stanna i Hultsfreds kommun när det väsentliga för både företag och dess personal saknar den sociala trygghet som är det viktigaste av allt.

Från läsekretsen2004-03-10 08:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Neddragningar och nedläggningar när det gäller barnomsorgen, skolan, sjukvården och inte minst äldrevården. Samtliga dessa institutioner är ju ovärderliga för ett livskraftigt och fungerande samhälle. Som exempel att lägga ned två perfekt fungerande äldrevårdsinstitutioner som Moliljan i Målilla och Knektagården i Hultsfred med dess kunniga personal och dessa bådas institutioners enorma möjligheter för äldre och sjuka som inte har någon möjlighet att klara sig på egen hand och vilja. Det går inte att räkna upp alla fördelar med ett sådant boende i förhållande till att bo var och en för sig i hus eller lägenhet, utan tillsyn i visa fall både dag och natt, frånsett den korta tid på dygnet när de får besök av socialpersonal.
Har politikerna tänkt sig att söner och döttrar skall vara hemma från sina arbeten för att se till sina gamla och sjuka föräldrar. Många familjer har skuldkänslor för att de inte får tiden att räcka till för sina gamla. Tiden räcker inte till för både arbete, den egna familjen och de äldre, en olycklig prioritering.
Att ta ifrån äldre och sjuka dessa serviceboende är inte bara felaktigt, det är diskriminerande.
Nu måste man fråga sig vad är det man sparar vid en sådan nedläggning? För det kan ju inte sparas in på själva husbyggnationen eller inventarier som redan finns. Det går ju inte att spara på värme eller el, dessa avgifter finns ju ändå kvar även om det saknas personal. Å andra sidan hur mycket personal måste det finnas för den utökade servicen av besök i hemmaboendet? Skall den tidigare personalen omskolas till bilåkande ambulerande personal eller ska man nyanställa? Vad kostar detta bilåkande?
Som tidigare anställd i bilbranschen har jag en ganska god uppfattning av vad det kostar när det gäller bilköp, skatter, försäkringar, service, reparationer och bränsle. Hur mycket tid och personal går det åt att åka, serva och reparera bilar, inköpta eller leasade i andra kommuner och städer? För att inte tala om miljön. 80 procent bilåkning, 20 procent tid åt äldre och sjuka. Är inte det slöseri med välutbildad äldrevårdspersonal att sitta och köra bil natt och dag i timmar för att vara hos den hjälpbehövande några minuter.
Har det över huvudtaget tagits fram kalkyler och kostnader för de två alternativen och av vem, eller är det godtycklig spariver eller bara ett spel för galleriet?

Göte Fagerström
Hultsfred

Läs mer om