M-ledamoten tillika ordförande i Kinda-M fick frågan om var partiet stod. Han svarade att han var där som privatperson och lämnade mötet i vredesmod.
Om jag fattade saken rätt började projekt Vindkraft med att Kindaindustrierna ville ha säkrare el. Matning från Vimmerby skulle minska produktionsbortfall, om Åtvidabergskabeln bröts. Om man ändå skulle ha en ny kabel kunde man kanske hänga på några vindsnurror. En privat arbetsgrupp hade försökt att lösa gåtan jordkabel eller luftledning.
De kunde se att Eons säljkalkyler byggde på gissningar och rena lögner.
Mötet avslutades med en uppmaning till alla att komma till kommunfullmäktigesammanträdet 31 mars. För att få reda på vad ärendet gällde hämtade jag de handlingar som KF ska ta beslut på. Ärendet heter: Tillstånd till miljöfarlig verksamhet. Hoppsan.
Enligt all reklam från Eon och andra vindkraftsprofitörer ska plåttorn med propellrar ge miljövinster. Hur kan det bli miljöfarlig verksamhet? Eon vill sälja in en anläggning för att göra miljonvinster. Så stor att man kan tänka sig att lämna tillbaka en del.
Eiffeltornet, utan propeller, är 300 meter. Ett Seqouiaträd kan bli 100 meter. En gran 70 meter. En tall max 25 meter. För att komma över trädtopparna ville Eon först ha torn på 200 meter. Sänkte sig till 150 meter.
När verket är uttjänt efter 25 år ska det rivas. Enligt alliansens energiöverenskommelse 2008 ska varje energislag bära sina egna kostnader.
Härdsmältan i Japan kostar multum. När Eon-chefen svarade på frågor i Folkets hus ville han bara plocka bort plåt och propeller. Att ta bort betongklumpen ingick inte i hans kalkyl. Lönsamheten försvinner om Eon ska ta alla kostnader för återställandet.
KS vill att KF ska besluta om att tillåta miljöfarlig verksamhet. Beslut om miljöförstöring går att överklaga med god prognos. Vill Eon sälja in miljöfarlig verksamhet måste man ta bort alla risker och faror. Politiska beslut som går över 25 år måste tas på ett gediget underlag och i full enighet.
Först beslut om kabel. Sedan tar vi frågan om väderkvarnar.
I kommunfullmäktiges ärende Tillstånd för miljöfarlig verksamhet finns inte ens en miljökonskevensananlys. Innan vi kan ta ställning till projektet ska Eon lägga fram ett fullgott underlag, som våra staliga myndigheter ska granska innan vi kan godkänna betongklumpar med en massa plåttorn.
Det verkar vara dålig kontakt mellan markledning och kommunledning.
Arne Grip
Den stora blåsningen
Kinda kommunstyrelse tycker att fullmäktige ska säga ja till väderkvarnar på Gröninge. Inför beslut i KF ordnade FP ett möte i Höganlid. Där fanns två ledamöter från KS. En FP, som var emot och en M som gillade förslaget till beslut. FP agerade öppet.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.