Det är viktigt att vårda språket

Bort med ordet brukare. I somras skrev jag en insändare i denna tidning där jag uttryckte min ilska över användande av ord på ett felaktigt sätt och ord som definitivt inte passar i något läge.

Från läsekretsen2014-03-20 08:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tänkte på t.ex. "hemskt roligt, sjukt roligt, fruktansvärt trevligt, typ, och liknande uttryck. Ordet liksom måste på något sätt ha lyckats skapa sig en särställning då det används i meningar som ett slags utfyllnad. Ordet liksom kan vid 99,9 procent av användningstillfällena helt uteslutas, då det inte tillför något.

Allra värst av alla "fula" ord är dock ordet brukare. Det finns inget ord som jag tycker sämre om än just brukare. Ordet används förnedrande om människor som hamnat i en situation där de behöver hjälp och omsorg av samhället i övrigt och känns definitivt som ett skällsord och nedvärderande om de människor som behöver samhällets hjälp.

De har i allra flesta fall, under hela sin livstid betalt för detta och gör det fortfarande fram till sin död. Att politiker använder sig av ordet brukare är förståeligt då dessa behövande nu är till problem på grund av tidigare felaktigt använda resurser och oförmåga att se att just denna situation skulle komma att uppstå.

Att även tjänstemän och andra involverade i sjuk- och åldringsvård tagit till sig detta "hemskt, sjukt" fula ord är värre att förstå. De som kallas brukare är i de allra flesta fall betalande gäster var de nu än befinner sig.

Jag hoppas verkligen att personal som jobbar med t.ex. äldre inte kallar dem, som gör att de får sin utkomst, för annat än vars och ens eget namn.

Jag har dock märkt att Sverige kanske börjar vakna och att åtminstone ordet brukare kan vara på väg ut ur ordlistan när det gäller människor med behov av hjälp. Det finns kommuner som börjat utfasningen av detta "hemskt otrevliga" ord.

Något som gör mig ledsen är att jag idag på denna tidnings debattsida läser en, med all sannolikhet mycket väl motiverad insändare. Den är undertecknad av två undersköterskor i hemtjänsten. Det som gör mig ledsen är att de använder det fulaste ordet som finns i sammanhanget, brukare, fem gånger i texten.

Ordet skall inte användas när det gäller människor i behov av hjälp.

När jag nu ändå skriver kan jag samtidigt önska att Landstinget, om de har råd, byter ut skylten "Huvudingång" över Stora Entren till något bättre som, "Stora entren", kanske. Huvuden kan nämligen inte gå varken in eller ut.

Kurt Ericson, Odensvi

Läs mer om