Länsstyrelsen i Östergötland har även bl.a. givit ut råd och förslag till riktlinjer för vindkraft. I dessa anges bl.a. att:...."administrativa gränser kan inte uppfattas i ett landskap. Vid etablering av vindkraftverk är det därför angeläget att det sker en samordning över t.ex. kommungränserna....Ett gemensamt syn- och angreppssätt behöver därför utvecklas över kommungränserna och mellan kommunerna och staten i bedömningen av nya vindkraftsetableringar."
Energimyndigheten är den myndighet i Sverige som bl.a. har det övergripande ansvaret, kunnandet mm för vindkraftsutbyggnaden i landet. Myndigheten skickade 2013-09-25 ut en andra remiss när det gäller utpekandet av riksintressen för vindbruk år 2013. Denna remiss gick bl.a. till alla länsstyrelser och kommuner i landet. Av densamma framgår att området i Gröninge inte uppfyller kraven på riksintresse. Dock kan exploateringen i Gröninge kanske ändå komma till stånd - då tillståndsprövning av ärendet pågår.
I energimyndighetens kriterier vid utpekande av riksintresse vindbruk år 2013, sid. 14 anges som huvudkriterier: "Vindförutsättningar - I vindområdet skall det blåsa mer än 7,2 m/s i årsmedelvind 100 meter ovan mark."
Med de reviderade kriterierna för riksintresse av vindkraft utpekar Energimyndigheten idag endast tre områden i Östergötland. Två av dessa ligger i norra delen av Bråviken och det tredje är beläget i nordväst inte långt ifrån gränsen till Örebro län.
Eon anger själv i sin miljökonsekvensbeskrivning för tillståndsansökan (sid. 30):"vid lokalisering av vindkraft är vindtillgången en grundläggande faktor." Icke särskilt förvånande eller hur? Men på sid. 18 anges också:" Vindförhållandena vid Gröninge är goda med medelvindhastigheter på ca: 6,8-7,3 m/s på 120 m höjd"...
Av information i media har man nyligen kunnat läsa följande:
Eon har menat att en "bygdepeng" skulle uppfattas som "otillbörlig" och kunna liknas vid muta.
Eon har aviserat att man ånyo vill träffa kommunen för att "vända på alla stenar". Men hallå - nu är det dags för ett ställningstagande från kommunen sida. Alla handlingar, utredningar remisser etc. är framtagna och levererade. Här kan man verkligen tala om försök till otillbörlig påverkan. Detta borde såväl Eon som kommunen inse.
Vid ett framtida eventuellt sådant möte så har Eon naturligtvis enbart en punkt på agendan, nämligen att förmå kommunen till att inte använda sin vetorätt. Naturligtvis kan kommunen inte försätta sig i en sådan situation inför sitt ställningstagande.
För inte vill väl de 35 ledamöterna i kommunfullmäktige - kommunens högsta beslutande organ - att det ens skall finnas den minsta antydan till att man låtit sig utsättas för otillbörlig påverkan inför sitt kommande beslut?
Om ledamöter i kommunfullmäktige känner sig ha behov av att få konsekvenser mm. belysta på ett mer utförligt sätt inför sitt ställningstagande är det väl mer politiskt korrekt att man själv kontaktar andra opartiska aktörer, såsom länsstyrelsen i Östergötland eller att man agerar med en regional samordning över kommungränsen och har överläggningar med Vimmerby kommun och/eller länsstyrelsen i Kalmar län. Slutligen har vi också Energimyndigheten att samråda med.
Vidare undrar jag om Eons landskapsanalys i tillräckligt hög grad belyst hur landskapet påverkas av sådana turbinhöjder som de nu ansöker om.Ž
Min slutsats: Det blåser för lite i Gröninge för att motivera en utbyggnad. Det är inte längre ekonomiskt försvarbart. Slå vakt om befintliga naturvärden. Dags att låt sunda förnuftet råda.
Nils-Olov Persson
Finede, Solvalla
Horn
Det blåser helt enkelt för lite
Länsstyrelsen i Östergötland har ställt en direkt fråga till Kinda kommun om huruvida de tillstyreker eller avslår vindkraftetableringen i Gröninge.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.