"Det lönar sig ej att dra in på fortbildningen"

Till Veine Gustafsson, Vimmerby
Jag förstår att du Veine tycker, i din insändare i denna tidning den 29 januari, att "frågetecknen i upphandlingen av chefsutbildningen till Vimmerby kommuns chefer tornar upp sig" eftersom upphandlingen är felaktigt beskriven på nyhetsplats i denna tidning, trots att redaktionen haft tillgång till en gedigen pressinformation.

Från läsekretsen2013-02-01 08:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läs gärna mitt svar till Gun Hammarlund i gårdagens tidning där frågetecknen rätades ut, eller läs pressinformation på kommunens hemsida.
Upphandlingsperioden var förlängd för att vi fick för få anbud. Till slut valde vi givetvis att anta det enda anbud som inkommit. Givetvis är det en fördel att det finns referenser till företaget, till och med i stadshuset. Vad hade du föredragit Veine; att vi inte hade referenser, att vi inte kände till företaget eller att ingen alls lämnat anbud?

Principfrågan då? Ska Vimmerby kommuns mellanchefer ha tillgång till fortbildning eller inte?
Självklart, ja! Inte anser medborgarna, eller anställda i kommunen, att mellancheferna inte ska ha tillgång till den senaste kunskapen? Det kan jag bara inte tro.
Att av snålhet, eller missunnsamhet, dra in på kompetensutveckling lönar sig inte.
Vi behöver ha regelbunden kompetensutveckling av alla kommunala medarbetare och jag hoppas att detta är ett första steg i den riktningen, även om ekonomin inte tillåter en tät frekvens mellan utbildningstillfällena. Sedan har alla medarbetare också ett eget ansvar till fortbildning; genom att läsa fackpress, följa med i nyheter på nätet, intressera sig för sitt yrkes kompetensutveckling.

Jag tror att vi har igen utbildningspengarna i effektivitet, i kvalitet och till slut i vårt ekonomiska resultat. Bakom beslutet står en enig kommunstyrelse, en enig ledningsgrupp samt fackförbunden, baserat på underlaget i en medarbetarenkät.

Micael Glennfalk (M),
Kommunalråd Vimmerby

Till Gun Hammarlund, Vimmerby:

Tack för ditt intresse av våra kommunala frågor. Många som ställer frågor i insändare gör det av misstänksamhet, som om inte tilliten finns till kommunens politiker och ledande tjänstemän och med vår nära historia kan jag förstå det. Jag hoppas dock att vi kan bygga upp förtroendet igen. En del i det är att vi på kommunen anstränger oss för att svara på frågor. Dina frågor Gun, är högst relevanta och ställda i en positiv ton vilket jag är glad för. Jag ska försöka ge dig svar:

Kommunens totala utbildningsbudget för medarbetarna är 3,2 miljoner kronor per år. Våra medarbetare vid fronten, de som utför arbetet hos våra brukare, tar också del av utbildningspengarna. Exempelvis får alla lokalvårdare grundkurs, strax ska också kostpersonalen få fortbildning. Många kurser hålls för att lära sig nya arbetsredskap eller nya arbetsmetoder. Det kan också vara deltagande i studiecirklar och kostnadsfria utbildningar via länsarrangörer.
"Omvårdnadslyftet" bekostades med en del statliga medel för medarbetare inom äldreomsorgen, så det är inte bara kommunen som bidrar med utbildningsmedel. Meningen är att alla anställda får vidareutbildning inom sitt kompetensområde.

Ungefär 3.000 kronor per anställd och år läggs i genomsnitt på vidareutbildning av medarbetarna. Dessa snittkostnader fördelas efter behov; ibland får någon grupp stå över till förmån för andra. Allt diskuteras, värderas och prioriteras. Det finns naturligtvis olika slag av vidareutbildning; kurs i tekniska maskiner, kompetensutveckling i metodik, teamskapande, ledarskapsutveckling, etc. Olika medarbetare behöver olika utbildning. Man kan tolka din frågeställning som om en kurs eller utbildning är en möjlighet till avkoppling. Jag kan garantera dig att någon avkoppling är det inte på de utbildningar vi köper, eller arrangerar internt. Det är hårda krav på att medarbetarna ska ta in kunskapen, delta aktivt och ha stort fokus.
Den typen av "kurser" där medarbetarna "kopplar av" arrangeras inte. Istället är det åtföljande krav på bättre prestation efter kursen. Exempelvis betalar vi kurser vid kommunens Lärcenter men ersättningen utgår inte förrän betygsuttaget.

Nämnas ska att många kurser och utbildningar sker internt. Vi kan lära av varandra väldigt mycket. Nyanställda tar med sig sina erfarenheter, som blir ny kunskap för andra. Kommunala organisationer är dynamiska, precis som de i näringslivet när folk med kunskap och stort intresse möts.
Jag vill i sammanhanget också säga att jag på mina "lyssnarresor" hos kommunens anställda, har träffat kanske 350 medarbetare bara under 2012, diskuterar den här typen av frågor och jag slås av hur engagerade de är och hur mycket energi de lägger i sina arbetsuppgifter. Ett sätt att slå vakt om dessa värdefulla medarbetare är att just se till att de får ta del av ny kunskap inom sitt kompetensområde. Då blir det också attraktivt att arbete.

Micael Glennfalk (M),
Kommunalråd Vimmerby
Svar från tidningen

Jag väljer att kommentera kommunalrådet Micael Glennfalks svar eftersom han i vanlig ordning svingar vilt åt alla håll varav några träffade mig. Att han skriver att han har full förståelse för att allmänheten saknar tillit till kommunens politiker och tjänstemän, "i en nära historia", får dessa svara på själva.
Jag konstaterar bara att det i många fall handlar om exakt samma politiker och tjänstemän nu som i en "nära historia", som han uttrycker det. Otroligt ovårdat uttryckt av kommunens högsta beslutande politiker.
Men att han desperat riktar fokus från ärendets kärna och istället riktar in sig på budbäraren, det vill säga tidningen, är en helt annan sak. Den vill jag gärna kommentera.

Micael Glennfalk klagar på att vår nyhetsartikel i ärendet beskrivit kostnaden för kommunen till 2,1 miljoner kronor. Han säger att kostnaden istället ska vara 1,3 miljoner.
Detta är naturligtvis en sifferexercis i den högre skolan. Båda siffrorna är rätt och den som ska betala, det vill säga kommunens invånare, tittar naturligtvis på den högsta kostnad som kan bli fallet. Den som ska försvara kostnaden tittar naturligtvis på lägsta möjliga kostnad.

Så här är det. Kommunen har köpt utbildning för 1 310 000 miljoner kronor exklusive moms. Inom ramen för upphandlingen finns möjlighet att, utifrån behov, avropa tjänster för ytterligare 428 000 kronor exklusive moms. Den "nota" som tidningen hänvisar till, alltså kommande faktura från Arbetscoaching i Linköping AB blir därmed 1 637 500 kronor inklusive moms om optionen inte utnyttjas, alternativt 2 172 500 kronor inklusive moms om optionen utnyttjas. Momsen är självklart möjlig att senare lyfta, precis som kommunen har möjlighet att yrka avdrag för andra kostnader.
Ja, utbildningen ska hållas under tre år och i det fall köparen har kommit överens om löpande betalning belastas kommunens ekonomi med en tredjedel av beloppen per år. Självklart. Men eftersom Arbetscoachings omsättning år 2011 låg på 2,9 miljoner kronor, så motsvarar ordern 45 procent av företagets årsomsättning utan option alternativt 60 procent om optionen utnyttjas. Punkt slut.

Vad som är lyx eller inte lyx, är givetvis upp till betraktaren, det är rent materialistiskt kanske inte lyxigt på Rimforsa Strand jämfört med exempelvis Radison Blu i Stockholm. Enligt mig är det dock mer lyx att njuta av Rimforsa Strands fantastiska miljöer, av lördagens Afternoon tea, av den fantastiska strandbastun, av maten. Jag älskar exempelvis Rimforsa Strands delikata soppor. Anläggningen är med i föreningen Östgötamat, har prisade kockar och jobbar med kvalitetsmärkningen "Regional Matkultur". De har för övrigt extrapris på konferenspaket under januari och februari - priset är tillfälligt sänkt från 2 155 kronor per person, till 1 855 kronor - alla priser exklusive moms.

Glennfalk skriver att även kommunanställda "vid fronten" - alltså alla förutom de 70 cheferna, antar jag, ska få utbildning. Om vi säger så här; att kommunen har 1 300 anställda, minus 70 chefer, alltså 1 230 tappra "vid fronten" och de får åka på kurs på ett enligt kommunalrådet lika "icke lyxigt ställe", bara en enda natt, så blir notan bara för kost och logi 2,3 miljoner kronor exklusive moms.

Den nu så rent rörande enigt beslutade chefskursen, utgår enligt kommunchefen Carolina Leijonram ifrån Försvarshögskolans utbildningar i Ledarskap. Enligt Försvarshögskolan innebär detta "en utpräglad mångvetenskaplig ansats med utgångspunkt i exempelvis pedagogik, psykologi, sociologi och statsvetenskap".
Bra så, men detta förtar ju inte på något vis behovet av fortbildning på alla plan inom kommunen i ärende som rör tjänstens utförande. Det är givetvis mycket viktigt med en ständigt pågående fortbildning.
Exempelvis menar jag att alla som är ansvariga för upphandlingar av olika slag, bör förkovra sig en smula. Det är anmärkningsvärt att bara få in ett anbud på ett inköp av en kurs för en dryg miljon, eller två miljoner, vad de nu blir i slutändan.

Av ren nyfikenhet sökte jag på Eniro på ordet Ledarskapsutbildning. Jag fick 852 träffar. Jag ringde till det första företaget och det var mer än villigt att erbjuda mig en utbildning för 70 personer över 12 dagar. Den trevliga säljaren var faktiskt rent översvallande entusiastisk.
Jag fick tre huvudval av utbildning att välja mellan; A. För ledare med personalansvar, B. För ledare som leder ledare och C. För ledare utan personalansvar.
Jag kan stå till tjänst med en kontrolloffert till kommunen, om så önskas. Alldeles gratis, inklusive moms.

Alf Wesik,
Redaktionschef
Läs mer om