Detta är våra skolfrågor inför valet

Från läsekretsen2014-04-25 08:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1. Nu måste politikerna sätta skolan först!
Skolfrågan har gång på gång pekats ut som väljarnas viktigaste valfråga. Och det som väljarna tycker är viktigt vill politikerna prata om. Det märks. Partierna presenterar många skolförslag och det handlar om allt från fler läxor, rätt för lärare att låsa dörren vid sen ankomst eller att staten borde ta över skolan.

Men vad tycker svenska folket och lärarna att debatten borde handla om?

När vi frågar vad som är viktigast för att lyfta den svenska skolan så är det fyra åtgärder som anses viktigare än andra: tid för lärarna att planera och genomföra undervisningen, högre lärarlöner, satsningar på särskilt stöd och fler speciallärare/specialpedagoger samt mindre barngrupper och klasser.

Den gemensamma nämnaren är att det handlar om investeringar som kan göra läraryrket mer attraktivt och förhindra kommande lärarbrist. Det handlar också om åtgärder som ökar elevernas möjlighet att få det stöd de har rätt till och måste få för att kunna prestera maximalt.

Nu uppmanar vi i Lärarförbundet alla politiker: Sätt skolan först, lyssna på svenska folket och lärarna och gör det genom satsningar som gör skillnad. Satsningar på kvalitet som ger lärarna och eleverna bättre förutsättningar att nå kunskapsmålen.


2. Sätt skolan först och locka unga till läraryrket
Det är minst sagt angeläget att locka fler till läraryrket. Redan om sex år kommer 43 000 lärare att saknas enligt SCB om inget görs nu. Köerna till lärarutbildningen är för korta och samtidigt riskerar vi att tappa erfarenhet eftersom 6 av 10 lärare överväger att lämna yrket. I Vimmerby och Hultsfred märker vi redan idag att det är svårt att hitta utbildade vikarier till förskolan, fritidshemmen och skolan. Vi ser även en tendens att det inte kommer att finnas utbildade lärare till kommande tillsvidaretjänster inom en snar framtid.

Det finns ljus i mörkret. Lärarförbundets nya undersökning via Demoskop visar att läraryrket i grunden är attraktivt. 1 av 4 som gjort ett annat utbildningsval på högskolan hade kunnat tänka sig läraryrket, om lönen varit högre och arbetsmiljön bättre.

Här finns en potential! Med bättre löner och genom att låta lärare fokusera på att vara just lärare kan lärarkrisen förhindras - nya lärare lockas till yrket och erfarna att stanna kvar. Det måste vara i fokus i skoldebatten detta valår.

Väljarna sätter skolan först i mätningar om vilken fråga som är den viktigaste valfrågan. Det måste politikerna också göra. Det handlar om satsningar på kvalitet - som kan mota lärarkrisen och ge lärare bättre förutsättningar att skapa en bättre skolgång för fler barn och elever!


3. Låt skolan komma först!
Tycker du att ungdomsarbetslösheten ska bli lägre, jobben fler och att vårdfrågor är viktiga? Det tycker vi också. Ju fler elever som klarar sin skolgång, desto fler kommer in i arbetslivet. Att rädda liv i vården kräver många års utbildning. Vägen dit börjar med bra lärare - i grund- och gymnasieskolan, på förskolan och i fritidshemmen.

Oavsett vilken hjärtfråga du har i valet så börjar det med satsningar på skolan. Med lärare som har rätt förutsättningar, gott om tid och resurser för eleverna. Att satsa idag är mer lönsamt än att reparera i efterhand. Därför uppmanar vi i Lärarförbundet alla politiker i Vimmerby och Hultsfred att sätta skolan först i valet med vallöften som gör skillnad.

4. Var med och sätt skolan först!
I en färsk Novus-undersökning framgår det att lärarna alltför ofta nekas särskilt stöd till de elever som behöver det. Omkring hälften av lärarna uppger att eleverna sällan eller aldrig får stöd av speciallärare/specialpedagog trots att läraren påpekat behovet. Det är inget annat än ett svek mot barnen.

Allt fler elever behöver extra stöd och de måste också få det. Samtidigt är speciallärare och specialpedagoger sällsynta på arbetsmarknaden. I Hultsfreds kommun kommer 30 procent att gå i pension inom tio år. I Vimmerby kommer 60 procent av våra medlemmar som arbetar som specialpedagoger att gå i pension inom 10 år. Det behövs lönesatsningar för att locka lärare att vidareutbilda sig. Det krävs också en annan syn på kostnader för särskilt stöd - att satsa tidigt är en investering som hela samhället tjänar på i längden.

Det här är en av de frågor som vi i Lärarförbundet kommer att driva hårt i valrörelsen. Vi vill att partierna ska sätta skolan först och göra det genom att satsa på förhand i stället för att reparera i efterhand. Det tjänar hela samhället på.

Lärarförbundet i Hultsfred och Vimmerby

Läs mer om