Du betalar 2700 kr för mycket för elen

Elbolagen gör övervinster och kunderna hamnar hos kronofogden. Svensk industri tappar i konkurrenskraft och flyttar produktionen till länder med ett lägre kostnadsläge.

Från läsekretsen2006-07-01 04:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Handeln med utsläppsrätter som införts inom EU för att minska utsläppen av koldioxid har medfört en oönskad bieffekt. Prissättningen av el gör att elbolagen tar betalt för kostnader på utsläppsrätter även på vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. Energikällor som inte släpper ut koldioxid. Orsaken är att den dyrast producerade kWh sätter priset för all el. Ökade produktionskostnader på den sist producerade kWh är en fördel för elbolagen.
Nuvarande regler medför en gigantisk kapitalöverföring från konsumenter till elbolag. Enligt en nyutkommen rapport från Energimyndigheten så höjer utsläppshandeln elpriset med 17 öre/kWh. Det blir nästan 24 miljarder kronor per år för energikällor som inte släpper ut koldioxid.. Hushållen står för hälften av elförbrukningen och industrin för resten. Det innebär att varje hushåll i Sverige bidrar med 2700 kr till elbolagens övervinster. Mer pengar kan delas ut till elbolagens aktieägare och till chefsbonusar.
Prissättningen måste göras om så att handeln med utsläppsrätter för koldioxid inte belastar priset för övrig el. En lösning är att ställa elbolagen utanför systemet för handel med utsläppsrätter.
I stället behåller staten utsläppsrätterna för elproduktion. En styrning mot minskade utsläpp görs istället via miljötillstånd. Elbolagen får ansöka hos miljödomstolen om en årlig utsläppskvot för sina anläggningar. De totala kvoterna får inte överskrida den mängd utsläppsrätter som staten reserverat för elproduktion. Kraven kan skärpas, år för år, så att övergången till en miljövänligare elproduktion sker snabbare. Med denna metod får inte elbolagen synliga kostnader som de kan vältra över på sina kunder.
Resultatet blir att utsläppsrätterna uppfyller sitt syfte som styrmedel men påverkar bara de kraftkällor som släpper ut koldioxid. Elräkningar till konsumenter och industrier minskar. Svensk industri kan bibehålla sin internationella konkurrenskraft och behöver inte flytta ut ur Sverige till följd av det höga kostnadsläget. Elbolagens övervinster minskar.

Hans Nilsson, Koppom
Riksdagskandidat för
Junilistan

Läs mer om