Avstånd till bebyggelse, höjd på tornen skulle begränsas. Noggrann inventering av hur natur och djurliv skulle påverkas.
Många som nu funnit nya möjligheter till försörjning inom turistnäringar, ex. stuguthyrning, hästsport, jakt, som komplement till jord och skogsbruk, uttryckte oro för sin framtida försörjning.
Det unika med denna trakt är just det orörda otroligt vackra landskapet. Kommunen reagerade föredömligt, man tog till sig medborgarnas åsikter och ställde krav på E.ON.
17 av 32 verk stryks, varav 9 i norra änden närmast Hycklinge. Ingen etablering av verk i närheten av tätorten. Sänkt maxhöjd till 150 m. Krav på bygdepeng. Djurlivsinventering.
Vid medborgarmötet i Hycklinge 29 februari presenterades den samrådshandling som nu beslutats vid kommunstyrelsemöte 2 april. I handlingen gick att läsa: "Vindkraftparkens norra område ligger mycket nära boendemiljöer med negativ påverkan på livsmiljön och förändrad landskapsbild."
Under hösten 2011 har det på bakvägar kommit fram att det inte bara är E.ON som vill bygga vindkraft i området. En lokal markägare och tillika aktiv politiker fanns på plats vid första samrådet och skulle presentera något senare på kvällen. Så blev det inte. Det blev tyst.
Det sades senare att han hade lagt ner planerna på två verk på grund av bygdens motstånd...
Men nu när E.ON tvingats backa undan från de områden som bedömts påverka bebyggelsen mest, förefaller kommunen att överväga att godkänna sin partikollegas planer på två verk.
Observera att bägge dessa verk ligger närmare och mer synliga från samhället och bebyggelse än E.ON:s närmaste verk gjorde innan kommunen, i ett yttrande meddelat att man avser lägga veto på dem.
Hur är det möjligt?
Ett godkännande skulle gå tvärs emot Kinda kommuns intensioner enlig citatet och kommunens yttrande enligt ovan. Kommunen skulle genom ett sådant beslut helt förlora sin trovärdighet gentemot E.ON och skulle ge E.ON möjlighet att juridiskt ifrågasätta rimligheten i kommunens vetorätt.
Kan en projektör få bygga nära samhället kan man ju inte gärna neka någon att bygga längre bort, så länge höjden är densamma. Om kommunen väljer att godkänna dessa två vindkraftverk riskerar man att i förlängningen bli tvungen att godkänna ett flertal andra.
Det är min förhoppning att kommunen använder samma argumentation och logik i det ärende man själv har att besluta om, som när det gällde yttrandet gentemot E.ON.
Att positivt särbehandla en partikollega och kommunpolitiker ger också negativ efterklang.
Bekymrad Hycklingebo
Dubbla kommunala agendor i vindkraftsfrågan
Efter att ha deltagit på samrådsmöten för etablering av vindkraft i Hycklinge och Horn i vintras och följt utvecklingen därefter, blir jag undrande över kommunens agerande.Vid E.ON:s möte 17 januari var motståndet ifrån deltagarna mot etableringen massivt. Man ställde krav på att etableringen skulle begränsas på olika sätt.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.