Dyra jobb för unga, Andersson

Svar till Jan R Andersson (M).

Från läsekretsen2014-04-16 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel av riksdagsledamoten Jan R Andersson (M) ifrågasätter han varför Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen driver en politik där det är svårare för ungdomar att få jobb.

Jan R Andersson menar att ungefär 107 ungdomsjobb är hotade i Vimmerby. Något som vi från SSU inte håller med om. Mellan åren 2007 och 2009 sänkte regeringen arbetsgivaravgiften för unga i två steg. Redan innan man valde att göra reformen varnades regeringen för att det högst troligast inte skulle ge någon effekt.

Johan Egebark och Niklas Kaunitz från institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitik utvärdering, IFAU menade på att tidigare studier visat på att sänkta arbetsgivaravgifter ger en väldigt liten effekt, detta påpekade man även i remissvaret som skickades till regeringen.

Detta bevisades även i en ny studie som presenterades i slutet av december förra året. Det ska dock poängteras att sysselsättningen bland unga har ökat med cirka två procent. Detta innebär att mellan 6 000-10 000 jobb har tillkommit sedan de sänkta arbetsgivaravgifterna.

De sänkta arbetsavgifterna har alltså skapat nya jobb men samtidigt skapat uteblivna skatteintäkter till staten från ungdomar som redan har jobb. År 2008 uppgick denna summa till omkring 10 miljarder kronor. Om man nu ska jämföra detta med antalet skapta jobb skulle det innebära att för varje nytt jobb som skapats så har staten förlorat mellan 1,0 till 1,6 miljoner kronor i rena skatteintäkter.

Vi menar att pengarna kunde använts på ett mycket bättre sätt. Eftersom den genomsnittliga anställningskostnaden för 19-25 åringar bara är en fjärdedel så stor.

Detta innebär alltså att reformerna inte gjort någon märkbar skillnad förutom att svenska staten har förlorat skatteinkomster på flera miljarder samtidigt som ungdomsarbetslösheten har ökat. När ett jobb har skapats så har tre vaskats, den så kallade Trippelstöten.

Sveriges ungdomar förtjänar en jobbpolitik som skapar jobb och inte vaskar dem. Det är dags för förändring.

Daniel Nestor, Ali Fenikh,
Ellen Brantemo SSU Vimmerby

Läs mer om