Det vore välkommet och i högsta grad berättigat med en diskussion om Eksjö kommuns ekonomi och hur man bäst skall möta framtiden.
Mitt inlägg är min personliga syn och syftar till att stimulera en sådan debatt.
Jag tycker att det skulle vara mycket stimulerande och nödvändigt om fler inom och utom politiken gav sina åsikter om kommunens framtid som har så stor betydelse för alla innevånare. Det råder inga delade meningar om att vi står inför ovanligt stora utmaningar. Men vi har också resurser för att möta dem. Nuläget innebär att vi samtidigt har:
Låg soliditet -25 procent. Bland de tre lägsta i länet. Stora besparingskrav. Skattehöjning på 50 öre till en nivå som är högst i länet.
Som alla lätt inser har den ekonomiska planeringen som lett oss till detta läge inte varit tillräckligt kvalificerad Man kan uttrycka det som att utvecklingen har varit mycket sämre än vi trott eller hoppats när de senaste årens beslut har tagits. Men det kan också beskrivas som att vi varit för lättsinniga och inte tillräckligt realistiska.
Det är med all rätt som vi kan lägga en del av skulden på riksnivån till att vår kommun har en utsatt position Alliansregeringen har ett särskilt tungt ansvar beträffande skatteutjämningssystemet. Moderaterna i regeringen har gynnat de redan rika kommunerna med en extra miljard istället för att stödja de med lägre skattekraft.
Fackministrarna i regeringen särskilt inom de "mjuka" sektorena är mycket bra på att ålägga kommunerna mer uppgifter men utan att låta resurser följa med.
Men det är bara vi själva som har ansvar för vår kommun!
Vi har våra egna beslut att ta ansvar för. Vi behöver analysera och allvarligt rannsaka vårt sätt att arbeta och vårt förhållningssätt till vår ekonomi och verksamhet.
Följande omständigheter förtjänar uppmärksamhet: Vi konsumerar våra inkomster i för hög grad och förbereder oss inte för framtiden. Vi har ingen strategisk plan för vilken servicenivå vi vill långsiktigt ska erbjudas vårainnevånare. Dialogen med medborgarna är alltför sparsamInformation och beslutsunderlag finns inte lättillgängligt på t.ex. hemsida för att alla skall kunna delta i en dialog.
Kan det vara så att det finns medborgare som kan ha bra förslag att bidra med? Svaret är, som alla förstår, självklart ja.
Det finns i praktiken ingen opposition. Den som finns formellt granskar inte majoritetens agerande utan begär i huvudsak bara mer pengar. Stora investeringar har gjorts utan långsiktig lokalplanering och analys av vilka långsiktiga effekter de har för vår ekonomi och verksamhet.
Vår oförmåga att bemästra kostnadsökningarna inom institutionsvården för barn och unga. Kostnaderna är mer än dubbelt så stora som för genomsnittskommunen. Eftersatt underhåll inom gator och fastigheter om ca 10-15 milj.krSkatteväxlingar med landstinget om bl.a. kollektivtrafik, hemsjukvård vilket innebär en kostnadsökning på sikt med ca 10 milj. kr. per år. Ofinansiera pensionsskuld för närvarande ca.450 milj.kr som stiger med låga räntor.
För 2011 var ökningen ca 40 miljoner kronor.
Vad kan vi då göra för att komma till rätta med dessa förhållanden i framtiden?
Mycket som är bra och som gett resultat görs redan och skall fortsätta att utvecklas:
Omfattande bostadsbyggande i jämförelse med liknande kommuner. Ansträngningarna att förbättra befolkningsutvecklingen som ger resultat. Kvalitetsarbetet inom den kommunala organisationen. Aktivt och förtroendefullt samarbete med näringsliv och föreningar. Strategiska satsningar på bredband för hela kommunen. Evenemangskommunen Eksjö har ett utomordentligt genomslag. Miljöfrågorna får allt större betydelse. Höglandssamarbetet som måste ge större resultat.
Men det behövs samtidigt en nystart så att vi får en fast grund att stå på når det gäller vår ekonomi och verksamhet framöver.
Jag föreslår följande punkter:
Ge ett uppdrag till SKL eller annat vederhäftigt företag eller organisation att gör en oberoende analys på tio års sikt över vår situation. Analysen bör leda till 2 eller tre alternativa scenarier för framtiden. Som det nu är vaktar ju alla över att tagna beslut inte skall kritiseras eller visa sig varit okloka De anställda talar inte klarspråk p.g.a. sin lojalitet mot politikerna och sin egen verksamhet. Detta är bara ett objektivt konstaterande och inget att moralisera över.
Analysera vad våra bolag kan bidra med för att upprätthålla en god servicenivå inom vård, skola och omsorg. Hos bolagen finns övervärden som kanske kan omvandlas till nyttigheter för kommunmedborgarna som ju är ägare till dessa bolag och har all rätt att få ut något av detta ägande.
Starta en genomgripande diskussion med medborgarna, näringslivet och föreningarna om framtidens åtagande för kommunen och för medborgarna med materialet från punkt ett som underlag. Låt medborgarna få diskutera kvaliteten på den service de vill ha och hur avvägningen mellan valfrihet och likvärdighet skall åstadkommas.
Fastställ en skattenivå som är konkurrenskraftig mot omgivningen och rätta kostnaderna efter den.
Fastställ en minsta nivå för ekonomisk styrka som inte får underskridas.
Kärnverksamheterna i kommunen skall vara prioriterade d.v.s. vård, skola och omsorg.
Frågor om kompetensutveckling och rekrytering måste vara mer i fokus.
Detta bör leda till en smalare men vassare kommun som långsiktigt kan uppfylla medborgarnas berättigade förväntningar på service, information och medbestämmande.
Östen Johnsson,
Eksjö kommun
Eksjö kommuns ekonomi i framtiden
När nu budgetdirektiven skall beslutas är det dags att fokusera på vad som kan göras för att åstadkomma en så bra framtid som möjlig med ett längre perspektiv. Någon ny ytterligare skattehöjning är ju inte tänkbar.En skattehöjning drabbar ju dem med låga inkomster mest, försämrar attraktiviteten och drar undan köpkraft som försämrar sysselsättning och lönsamhet i det lokala näringslivet.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.