Elvärmen måste byggas bort

På ledarsidor och genom insändare kan vi läsa om risken för elbrist om det blir riktigt kallt. För att råda bot på elbristen verkar man förorda en utbyggnad av kärnkraften.

Från läsekretsen2006-01-10 08:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sådana tankar tyder på bristande kunskap om hur vår elförsörjning fungerar. När kärnkraften byggdes ut under 70-talet blev det överskott av elkraft. Var skall vi placera detta överskott frågade man. Då tvingade man in överskottet som elvärme i de villor, som byggdes. Vid den tiden fanns ännu mycket reservkraft att hämta ur våra gamla oljekraftverk i t.ex. Karlshamn och Stenungsund om vintrarna blev kalla.
Nu har denna reservkraft lagts ner, eftersom den blev dyr för kraftproducenterna. Risken för elbrist under kalla vinterveckor utnyttjas nu av Vattenfall, Eon och Fortum till att hela året hålla högt elpris.
Ledarskribenter och de, som skriver insändare vet inte att när temperaturen i Sverige sjunker från plus fyra grader till minus 25 grader behöver vi en effektreserv, som motsvarar femton barsebäcksreaktorer eller 9 000 MW.
För att få lägre elpriser måste vi bygga bort elvärmen. De, som klagar över effektbristen borde ge förslag till hur denna omställning skall genomföras.
Många installerar värmepumpar. De tänker inte på att värmepumpen vid kalla vinterveckor startar en inbyggd elpatron på 6 kilowatts effekt. Etthundratusen värmepumpar kräver då ytterligare en Barsebäcksreaktor i reserv vid stark kyla.

Evald Olsson,
Kycklingetorp

Läs mer om