En aktiv näringspolitik för fler och växande företag

Småföretagandet står för en stor del av Sveriges jobbtillväxt. Därför måste vi göra det tryggare för småföretagen att driva sina företag och ge dem möjligheter till finansiering av expansioner. Vi måste också stödja generationsväxlingar, underlätta möjligheter för export samt se till att det finns tillräckligt med riskkapital tillgängligt.

Från läsekretsen2015-08-12 07:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de största anledningarna till att företag inte expanderar fortare idag är att de har svårt att hitta rätt kompetens att anställa. De vill anställa men ingen som söker jobbet har rätt utbildning eller rätt kompetens. Statistiken säger att var femte rekryteringsförsök misslyckas eftersom rätt kompetens saknas. Det finns självklart ett enkelt och tydlig lösning på detta - utbildning. Vi vill att fler studerar och kompetensutvecklar sig. Därför satsar vi på yrkesutbildningar, vuxenutbildningar, traineejobb, praktik- och lärlingsplatser.

Det finns också många svenskar som arbetat länge inom en bransch men formellt inte har utbildningen som krävs. Även om de inte studerat så måste vi ge dem möjlighet att validera sina kunskaper så de kan få ett papper på vad de kan. Detta gäller även människor som studerat eller arbetat i andra länder. Genom validering kan dessa personer snabbare skaffa sig den utbildning som krävs genom att endast läsa till det som saknas, exempelvis nya lagar, teori eller språk.

En marknad som ibland är svår för småföretagare att komma in på är offentliga upphandlingar. Totalt upphandlas 600-900 miljarder om året av svenska myndigheter. Därför har regeringen tagit beslut om bildandet av en ny Upphandlingsmyndighet. Där ska båda parter i en upphandling kunna få hjälp. Det handlar om att offentlig sektor ska få råd om hur de utformar upphandlingarna så att även småföretag och lokala företag lättare kan vara med i processen. Myndigheten ska också hjälpa företag som idag kan tycka att det är för komplicerat, får många eller svåra krav, att delta i upphandlingen. På så sätt når vi kvalitet i offentlig sektor samtidigt som vi ökar möjligheter för småföretag att växa.

När Fredrik Reinfeldt för ett par år sedan påstod att industrin i Sverige i princip var borta ("swedish industry is basiclly gone") tror vi istället på en nyindustrialisering av Sverige. Redan idag står sektorn för en stor del av tillväxten i Sverige och den är central i byggandet av vårt välstånd. Genom att industrin, fackförbund, arbetsgivareorganisationer och staten samarbetar kan vi öka möjligheterna för svensk industris framtid. Vi ska fortsätta vara en av världens ledande länder när det gäller industriell kvalitet och högkvalificerade industriella tjänster. Tillsammans med den högre utbildningen ska vi också samarbeta för att nya forskare och innovatörer kommer fram så att nya företag och nya produkter växer fram.

Genom att aktivt möta utmaningarna inom näringspolitiken kan vi skapa bättre förutsättningar för småföretag och samtidigt bekämpa arbetslösheten. Det är så vi vill bygga framtidens jobb i Sverige.

Mattias Ottosson (S), riksdagsledamot

Läs mer om