En demokratifråga i våra organisationer

Det som nu hänt IOGT-NTO kunde ha hänt vilken organisation som helst. Det vill säga att en ledning fattar ett beslut som får konsekvenser ute i landet. Ett beslut där ledningen glömde att föra den viktiga dialogen med dem det berör - i det här fallet i Kalmar län.

Från läsekretsen2008-02-07 07:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som hänt har fått mig att fundera kring värdegrunds- och demokratifrågan och förhoppningsvis blivit en väckarklocka för hela IOGT-NTO-rörelsen. Så länge allt flyter, så är det så lätt att bara jobba på. IOGT-NTO har fått drygt 20 000 nya medlemmar på två år. Nya verksamheter har startats och medlemmar och vi förtroendevalda gläder oss åt framgångarna. I en snabbt växande organisation, så har vi glömt att tillsammans med både nya och gamla medlemmar föra en diskussion om det vi står för förutom just drogfrågan. Alkohol- och narkotikafrågan har varit i starkt fokus under några år i takt med den ökande konsumtionen och dess följder. Rattfylleriet ökar, våldsbrott och annan kriminalitet ökar och många familjer far illa på grund av att någon i familjen dricker för mycket alkohol. Vi har uppvaktat politiker och andra beslutsfattare när det gäller införselkvoter och skattesänkningar. I länet har vi under flera år ett brett samarbete med flera kommuner, med övriga nykterhetsorganisationer, med Rädda Barnen, Hela Människan och andra som arbetar för att minska alkoholskadorna.
Demokratin har alltid varit framträdande hos oss sedan nykterhetsrörelsen bildades för drygt 125 år sedan. Många i samhället har under dessa år fått sin demokratiska skolning hos oss. Vi har en bred barn- och ungdomsverksamhet, där de unga får lära sig hur demokratin fungerar. Det är barnen som är ledamöter i en juniorförening och som fattar beslut om sin verksamhet. Det är ungdomarna i UNF som bildar sin styrelse och bestämmer över sin förening.
Demokrati är ingen självklarhet och den måste erövras ständigt. Alla vi som engagerar oss i ideella organisationer bör ställa frågan ibland: Hur ska demokratin fungera i just vår organisation? Vilka mandat har en föreningsstyrelse, distriktsstyrelse eller en förbundsstyrelse? I fallet med uteslutning av Åke Green har beslutet fattats helt av den centrala styrelsen. Varken distrikt eller lokalförening har fått information om att diskussion fördes och vi har därmed inte kunnat yttra oss i frågan. Min personliga uppfattning är att i det här fallet borde demokratin ha fungerat bättre. Trots allt är det ändå vi som finns i länet som nu har fått ta emot upprörda samtal från både medlemmar och andra. Det är också vi som så hårt arbetar ute på fältet som får läsa den negativa publiciteten i tidningar.
Nykterhetsrörelsen var en av de tre första folkrörelserna och vi kallar oss fortfarande för en folkrörelse. För att en folkrörelse ska vara levande krävs att den är i rörelse - det hörs till och med på namnet. Ju fler nya medlemmar och ju fler aktiva medlemmar, desto mer hamnar rörelsen i rörelse! Ett av förbundsstyrelsens många beslut har rört om ordentligt. Låt oss nu ta nya tag och fortsätta kampen för demokrati, för drogfrihet och för ett bättre samhälle.

Gunilla Nilsson
Distriktsordförande IOGT-NTO Kalmar län

Läs mer om