VI VILL INKLUDERA fler på arbetsmarknaden. Med satsningar på arbetsmarknadsutbildning, yrkesutbildning, fler platser till högre studier, satsningar på validering och svenskundervisning kan fler inkluderas på arbetsmarknaden och rustas för morgondagens jobb inom näringslivet.
Även Kalmar län står inför denna utmaning. Kommunerna är samtidigt i behov av att anställa fler i välfärden för att möta generationsväxlingen, med fler som går i pension och fler som blir äldre.
Även det lokala näringslivet är i behov av kvalificerad arbetskraft, framförallt inom livsvetenskap och läkemedelsindustrin som är växande branscher. Genom att investera i utbildning inkluderas allt fler på arbetsmarknaden, samtidigt som det säkrar kunskapsförsörjningen och generationsväxlingen inom både kommunerna och den lokala industrin.
Ett bra exempel är det vård- och omsorgscollege för Kalmar län som Västerviks kommun har initierat. Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildningsanordnare med syfte att öka intresset för utbildningar inom vård och omsorg. Här får både studenter och framtida arbetsgivare möjlighet att mötas tidigt under utbildningen. Steget ut på arbetsmarknaden blir mindre och fler unga kan inkluderas.
DEN TIDIGARE regeringen såg industrin som en gammal kvarleva på väg att försvinna, ett särintresse utan hopp. Moderaterna ville förändra svensk arbetsmarknad genom sänkta skatter, men det bet inte på arbetslösheten. Envist höll man ändå kvar vid lösningar som inte fungerade. Ett tydligt exempel är nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga. En åtgärd som skapade få jobb och där kostnaden per nytt jobb var fyra gånger högre än genomsnittskostnaden för unga, enligt IFAU.
SVERIGE BEHÖVER en inkluderande jobbpolitik som ser värdet i alla människors arbete och kunskap när nya jobb skapas. Genom smarta utbildningssatsningar skapar vi förutsättningar för fler att ta morgondagens jobb.
Raimo Pärssinen (S), ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott
Krister Örnfjäder (S), riksdagsledamot från Västervik
En inkluderande jobbpolitik
I Kalmar län, som på andra håll i landet, ser vi en långsam men positiv utveckling med fler nyanställningar och större orderingångar för industrin. Samtidigt fortsätter långtidsarbetslösheten att öka framförallt bland unga, nyanlända och de som saknar gymnasiekompetens. Vi har lämnat krisen bakom oss och näringslivet skapar allt fler jobb, men bara för vissa.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.