Jag tror vi alla, förtroendevalda politiker från oppositionen såväl som den breda allmänheten, skulle vilja ta del av det beslutsunderlag som S+M-majoriteten bygger sina dramatiska beslut på. Hittills har ansvariga politiker gömt sig bakom förvaltningen. De hänvisar till en kartläggning de fått ta del av, men kan inte redovisa några konkreta data.
Vi kräver redovisning när gäller den pedagogiska delen: Finns det någon statistiskt säkerställd skillnad i elevernas prestationer, som uteslutande kan kopplas till att man har gått de första sex åren på en viss skola? Kan man i så fall visa att kommunen givit dessa elever likvärdiga resurser i form av specialpedagogisk kompetens, som om eleven hade gått i någon annan skola (det vill säga i staden)?
Det gäller också den ekonomiska utredningen: Hur mycket förväntar man spara per skolenhet som läggs ned, inkluderat ökade skolskjutskostnader och ifall kommunen inte lyckas sälja lokalerna, utan blir fortsatt ansvarig för värme och underhåll?
Än allvarligare är den sammantagna samhällseffekten: Hur mycket riskerar kommunen att förlora genom en minskad attraktivitet att bo i en levande landsbygd, med minskad småföretagsamhet etc?
Skolfrågan har varit uppe och vänt i besparingsdiskussioner många gånger tidigare. Varje gång har tankarna lagts ned, då bl a vi kristdemokrater gjort bedömningen att skolnedläggningar skulle vara rent kontraproduktiva; en förhållandevis liten besparing som skulle åsamka stor skada. Nästan hälften av kommunens befolkning bor utanför stadsgränserna. Restider och skoldagar skulle bli allt för långa för de yngsta eleverna.
Vimmerby kommun har idag en attraktiv, levande landsbygd. Låt den fortsätta vara det! Lägg ned förslaget den här gången också, om ni vill att hela kommunen ska leva.
Gudrun Brunegård (KD), Vimmerby Torbjörn Sandberg (KD), Djursdala
Ledamot i kommunfullmäktige Ledamot i kommunfullmäktige
Sven Weckfors (KD), Rumskulla
Gruppledare Ledamot i Barn- och utbildningsnämnden
Ola Gustafsson (KD), Vimmerby, bördig från Gullringen Hélén Elfving (KD), Vimmerby och Tuna
Ersättare i kommunfullmäktige
En levande kommun, i alla delar
De senaste dagarna har präglats av stor oro, för att inte säga vrede och upprorsstämning. Värst är det i Vimmerby kommuns mindre kransorter, efter S+M-majoritetens besked om att lägga ned skolorna i Tuna, Rumskulla, Djursdala och Gullringen och dessutom förskolorna i Djursdala och Pelarne. Även övriga orter berörs, eftersom fler barn kommer att fylla upp de skolor som blir kvar.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.