Det finns inte många ungdomar som kan skryta med att de har en fast anställning eller att de arbetar heltid. Idag är det snarare en regel än undantag att anställa ungdomar på projekt, visstid eller som timanställd. Vi ser även att det kommer så kallade bemanningsföretag som i princip plockar bort alla former av fackliga rättigheter för stora kategorier av ungdomar. Genom att hyra in personer från dessa företag så kommer även företagarna undan från exempelvis LAS (Lagen om anställningsskydd) och andra arbetsmarknadslagar.
När ungdomarna ser dagens verklighet så förstår man att intresset ökar för exempelvis svartjobb och provanställningar utan lön. Det är accepterat bland ungdomar att arbeta i en vecka utan lön för att få en chans att få arbeta på företaget i framtiden. Inte nog med att personen inte får någon lön, han/hon är ju samtidigt helt oförsäkrad och saknar alla former av skydd.
På 1800-talet sålde vi vår arbetskraft till godsherrar som hade en otroligt stor makt över sina anställda. De bestämde löner, arbetstider och andra saker helt själva. Den som protesterade fick gå. Om man fick sparken från sitt jobb på 1800-talet så kunde man mycket väl även bli vräkt, och hade du ingen bostad så blev du livegen, vilket i sin tur var olagligt. Med andra ord, uppför dig på jobbet, annars kan du åka i fängelse.
Under hela 1900-talet har vi inom fackföreningsrörelsen arbetat med att förbättra situationen på arbetsmarknaden. Vi har lyckats instifta ett antal arbetsmarknadslagar, infört och förlängt semestern, minskat arbetstiden och mycket, mycket mer. Det vi har sett de senaste 10 åren har påverkat oss alla negativt.
Om vi vill att vi även i fortsättningen ska få ta semester, ska kunna ta ledigt med sina barn, och samtidigt kunna njuta av sin ledighet, så måste vi vända utvecklingen igen. Precis som våra farföräldrar och morföräldrar gjorde för 100 år sedan.
Ungdomskommittén för LO Kalmar län
En modern arbetsmarknad
När vi på 1990-talet fick stora problem med vår ekonomi i landet påverkade detta även arbetsmarknaden. Idag har vi en helt ny typ av arbetsmarknad som mer liknar 1800-talets feodalsamhälle än 80-talets överflöd.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.