En närodlad politik för hela landet

Bilden av svensk landsbygd har länge tillåtits vara allt för homogen. I debatten har "landsbygd" blivit synonymt med ett Sverige där affärer stänger, fönster släcks och samhällen avvecklas. Men långt ifrån hela landsbygden känner igen sig i detta.

Från läsekretsen2014-05-23 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En annan vrångbild är att samhällets stora värden produceras i storstäder och att landsbygden behöver försörjas. Sverige är naturligtvis beroende av storstäder som Stockholm, men det är samtidigt värt att notera att en invånare i Jokkmokks kommun producerar varor och tjänster till ett värde av över en miljon varje år, en stockholmare producerar i genomsnitt för ungefär 675 000 kronor.

Det är dags att vi gör upp med offerbilden av en landsbygd i förfall! Mätningar visar att människor på landsbygden, precis som människor i små eller stora städer, i första hand bryr sig om att skolan är bra, att sjukvården fungerar och framförallt att man har ett jobb att gå till.

Därför kommer jag att fortsätta att kämpa för hela landets och landsbygdens utveckling som ju handlar om möjligheterna till jobb, god välfärd och grön tillväxt.

Ska detta bli möjligt handlar det mera om sänkta kostnader än om bidrag. Mer om bredband och möjligheten att jobba hemifrån än om statliga ersättningsjobb, mer om en breddad arbetsmarknad än om sysselsättningsåtgärder.

Det handlar om att människor ska få välja själva. Att vi måste ge hela Sverige kraft att växa och om att beslut ska fattas så nära människor som möjligt. Jag och det parti jag företräder, Centerpartiet, kallar det för en "närodlad politik".

Anders Åkesson, riksdagsledamot (C) Kalmar län

Läs mer om