En sammanfattning lika försåtlig som tondöv

Varför i hela friden driver kommunen så hårt frågan om att etablera en av Sveriges största vindkraftsanläggningar i Kinda?
Med tanke på det kompakta motstånd som projektet har mött så kan det ju inte vara kommunpolitiska intressen och omsorg om kommunens innevånare som är ledstjärnan.

Från läsekretsen2012-03-08 08:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunens egen Vindkraftsplan från 2009 kan bara vara en del av svaret. Det kommer säkert som en skänk från ovan att en finansiär uppenbarar sig och i ett nafs kan kommunen ticka av sin Vindkraftsplan som slutbehandlad och genomförd.
Anmärkningsvärt är att Vindkraftprojekt Gröninge går betydligt längre än Vindkraftsplanen. Vad händer då med de verk som redan finns? Eller de som kanske kan byggas på andra ställen? Ska man då neka nya projekt eller till och med riva redan etablerade vindkraftverk?
Eller är Planen inte viktigare än att den kan modifieras när så bedöms vara opportunt.

Enligt min erfarenhet så förstår framgångsrika företag, och därtill kommuner, att koncentrera sig på de faktorer som man bäst kan påverka. För kommuner är det inte sällan lokal företagsamhet och turism.
Därför tycker jag att det är fullständigt häpnadsväckande att kommunen för fram som argument för Vindkraftprojekt Gröninge att "en stuga byggs i anslutning till vindkraftsparken där allmänheten, turister, skolor m.m. bereds möjlighet till studiebesök".
Det är inte ett argument, det är en förolämpning - och ett sätt att sälja ut den i stort sett enda tillgången kommunen har att investera i och lyckas med.

Lika besynnerligt är att i Höganlid få höra ursäkten att kommunens händer är bakbundna eftersom det här handlar om en affärsuppgörelse mellan Riddarhuset och E.ON. Strax före detta uttalande så fick publiken veta att tillstånd till en vindkraftanläggning får endast ges om kommunen har tillstyrkt den.
Alltså - tillstyrk den inte.
Behåll flexibiliteten att genomföra Vindkraftplanen som indikerar 20 verk år 2020. Låt inte flummiga referenser till riksintresse - eller eventuella drömmar om riksdagspolitikkarriär - skymma det faktum att ni är valda av oss för att bäst ta till vara våra intressen. Här i Kinda.

Lösa indikationer bygdepeng och vindbonus lyfts fram men preciseras inte. Allmosor och glaspärlor till infödingarna, vilket det i sammanhanget måste betraktas som, kommer inte kunna kompensera för den värdeminskning som våra fastigheter redan utsatts för, de förlorade intäkterna från gästande turister eller omintetgörande av mångas framtidsönskningar att låta kommande generationer leva och leva gott i Kinda.
En stort uppslagen artikel i måndagens nummer av SvD pekar dessutom på att lokalbefolkningen ofta blir lottlös efter intrång, trots löfte om bygdepeng.

Lite beklagande och med lätt klädsam självkritik menade en av kommunens representanter att det inte blir en särskilt bra affär. Avstå då från att göra den!
Det är mycket bättre att inte göra en dålig affär än att genomföra den. Fast riktigt rädd blev jag först när försäkringar gjordes om att det är kommunen som ska förhandla slutvillkoren med E.ON och Riddarhuset.
Låt inte Vindkraftprojekt Gröninge gå samma öde till mötes som köpet av varumärket som inte gick att registrera eller avgångsvederlaget till kommunikationschefen som själv hade sagt upp sig.

Avslutningsvis kommer jag till sammanfattningen som gjordes uppe på Höganlid där vår ilska och förtvivlan kokades ner till "det rör sig alltså om att försöka minska höjden på verken till 175 meter".
En sammanfattning som var lika försåtlig som tondöv.

Bo Dankis,
Ekeby

Läs mer om