E.ON vill vara en del av debatten

Ända sedan vi berättade att vi undersöker möjligheten att bygga vindkraftverk i Gröninge har debattens vågor gått höga. Bland annat har flera insändare som riktar kritik mot E.ON och våra planer publicerats - inte minst har det skrivits mycket under de senaste veckorna. För oss är det självklart att vara med i denna debatt och svara på de frågor som kommer, men även försöka bemöta påståenden som vi menar är felaktiga.

Från läsekretsen2013-03-13 08:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vi behöver förändra vårt sätt att producera och förbruka energi håller nog de allra flesta med om. Hur den förändringen ska ske råder det däremot delade meningar om. Att klimatproblemet är globalt och att vi alla måste vara med och bidra till förändringen håller nog också de flesta med om.

Den verkliga utmaningen uppstår när frågan flyttas från en global nivå ned till en konkret och lokal angelägenhet. När viktiga lokala värden ställs mot nyttan av att i detta fall bygga vindkraft blir det helt förståeligt väldigt känslosamt.
Frågan vi brottas med är hur vi ska hantera argument som att E.ON skövlar naturen eller att vindkraft bara handlar om att tjäna pengar? Samma sak gäller påståenden om att det var bättre att leva i ett samhälle utan all den infrastruktur som vi har i dag - med dess för och nackdelar. Hur ska vi kunna svara på detta - utan att framstå som arroganta eller känslokalla?

Att E.ON är ett företag som tjänar pengar är sant. Men - och detta har vi sagt många gånger nu - det är inte därför samhället har valt att öka mängden förnybar energi. Orsaken till det arbetet är att vårt samhälle måste ställa om från fossilt till förnybart. Men behövs det mer förnybar energi?
Svaret på denna fråga är ja, inte minst med tanke på att samhället har som mål att ställa om landets fordonspark från fossila till förnybara drivmedel, som biogas och inte minst som el.

Med den senaste tidens insändare i ryggen inser vi att vi ibland står långt ifrån varandra vad avser vindkraft. Samtidigt försöker vi att ta till oss av alla argument och tankar.
Trots det måste vi erkänna att vi förvånas av den misstänksamhet som präglar vissa av insändarna. En misstänksamhet som gör det svårt att föra en konstruktiv dialog. Vi ser fram emot det möte vi ska ha i Hycklinge den 18 mars.

Att det kommer att diskuteras vet vi. Och det är givetvis något vi välkomnar. Samtidigt hoppas vi att det blir en diskussion där vi även lyssnar på varandra - oavsett inställning.
Och på en punkt måste vi vara mycket tydliga: E.ON varken vill eller kan köra över någon. Vi varken vill eller kan skövla naturen.
Det vi vill är att öka mängden förnybar energi med hjälp av vindkraft. Kanske ska detta inte ske i Hycklinge, kanske ska det.
Låt oss prata vidare om detta i bygdegården.

Mattias Hennius,
Presschef, E.ON

Björn Persson,
Regionchef, E.ON

Läs mer om