Ett förbättrat djurskydd på köpet

WHO pekade i början av maj ut den ökade antibiotikaresistensen som ett av de största hoten mot den globala hälsan. Vi är, enligt WHO, på väg mot en post-antibiotika-era, där vanliga sjukdomar som lunginflammation åter kommer att vara fruktade sjukdomar som leder till döden.

Från läsekretsen2014-06-03 06:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kirurgi kommer att vara förknippat med allt högre risk för allvarliga infektioner. På senare tid har fyra dödsfall i Danmark kopplats till att personerna ätit kött med antibiotikaresistenta bakterier.

I Sverige används antibiotika bara i undantagsfall. I många andra länder blandar man urskillningslöst antibiotika i djurfoder. Då utvecklar bakterierna motståndskraft. Här är kraven på djurhållning strikta, både vad gäller djurens yta, tillgång till halm och strö, utevistelse sommartid och strikt användning av antibiotika. Svensk djuruppfödning blir därför dyrare. I gengäld håller svenskt kött oftast mycket god kvalitet och har ingen antibiotikaresistens.

Många konsumenter, stora som små, väljer det billigaste alternativet, utan tanke på djurskydd eller antibiotikaresistens. Därför har svenska bönder svårt att få lönsamhet och allt fler lägger ned.

Vi har alla ansvar att stödja den svenska, djurvänliga djuruppfödningen, som samtidigt håller tillbaka antibiotikaresistensen. Landstinget kan stödja svensk köttproduktion genom att i sina upphandlingar ställa krav som inte kan uppfyllas av djuruppfödare i andra länder. Dit hör just antibiotikaanvändning.

Vid landstingsfullmäktige på onsdag frågar jag Anders Henriksson (S) om landstinget följer upp att levererat kött motsvarar de krav som ställts vad gäller antibiotikaanvändning, maximal transporttid före slakt, grisars rörelsefrihet med mera.

Jag vill också veta om han ser någon anledning att skärpa kraven inför kommande upphandling, exempelvis avseende ursprungsmärkning, för att undanröja risken att ett djur forslats runt mellan länder med annan syn på antibiotikaanvändning tidigare under uppfödningen.

Gudrun Brunegård
Landstingsråd (KD)

Läs mer om