En parlamentarisk grupp, dvs alla partier representerade, tillsattes i juni 2012 i samband med organisationsöversynen i Kinda kommun. I januari 2014 ombildades gruppen och fick uppdraget att göra en översyn av den politiska organisationen och arvodesregler till förtroendevalda.
Gruppen skulle få det tjänstemannastöd som behövdes från kommunstyrelsens förvaltning. Arbetet skulle vara klart så att beslut kunde fattas på kommunfullmäktiges augustisammanträde i år. Något sådant ärende fanns inte på dagordningen vid det aktuella KF-sammanträdet.
På kommunstyrelsens ordinarie sammanträde den 15 september, dagen efter valet, beslutades att ärendet om översyn av den politiska organisationen och arvoden skulle lyftas ut från dagordningen, eftersom det fanns två förslag.
Den parlamentariska gruppen uppmanades att arbeta fram ett enda förslag. Ärendet skulle behandlas på ett extra kommunstyrelsemöte veckan efter.
Den 22 september var det då dags igen för den parlamentariska gruppen att lägga fram sitt förslag för kommunstyrelsen. Någon översyn av den politiska organisationen fanns inte, men väl förslag på ökning av arvoden. Kommunstyrelsens ordförande skulle exempelvis erhålla 80 procent av en riksdagsledamots arvode.
Alla fasta ordförandearvoden, som tidigare har bestämts av en procentsats på 70 procent av en riksdagsledamots arvode, föreslogs nu variera med en procentsats på 70 procent, 80procent eller 100procent av en riksdagsledamots arvode, vilket försvårar jämförelsen.
Det förslag som skulle ha blivit ett, blev minst tre förslag på kommunstyrelsens extra sammanträde. Moderaten Björn Hoflund tyckte tydligen inte att liggande förslag var tillräckligt. Därutöver föreslog han en ökad "tjänstgöring" dvs ett ökat arvode för socialnämndens ordförande från 40 procent till 50 procent, vilket också blev kommunstyrelsens beslut. Den procentsatsen torde vara en av landets allra högsta för en socialnämndsordförande. Undrar vem som kommer att tilldelas den ordförandeposten?
Moderaten Björn Hoflund hade tydligen inte tänkt klart under kommunstyrelsesammanträdet. Under kommunfullmäktiges sammanträde en vecka senare, den 29 september, spädde han på sitt tidigare fördyrande förslag med ytterligare vice-ordförande-poster.
Det muntliga förslaget, benämnt "Björns förslag" vann inte bara gehör i de egna moderata leden, utan även hos alla socialdemokrater, alla folkpartister, alla kristdemokrater, alla vänsterpartister och till och med hos sverigedemokraten.
I en motion i januari i år föreslog en socialdemokrat att förslag på arvoden skulle tas fram "så att kostnaderna väsentligt minskas". Det yrkade sverigedemokraten på att kommunfullmäktige skulle ställa sig positivt till. Det förslaget hade tydligen både den motionerande socialdemokraten och den förslagsställande sverigedemokraten glömt i måndags. Även dessa två röstade för högre arvodeskostnader.
Var det ökade arvoden som alla dessa partier lovade i valrörelsen? Svar finns i de valprogram, som lämnades ut före valet.
Miljöpartisterna i Kindas kommunfullmäktige tyckte att debatten om arvoden var olustig och centerpartiet reserverade sig och menade att alla fasta ordförandearvoden skulle bestämmas av en procentsats på 70 procent av en riksdagsledamots arvode, som tidigare.
Den av kommunfullmäktige beslutade ökade arvodeskostnaden torde kunna räcka till att ge heltid till dem i den kommunala omsorgen, som har deltid och som önskar arbeta heltid.
Hade debatten om arvoden varit, som planerat, före valet, så kanske arvodesbeslutet i Kinda blivit ett annat. Vem vet?
Anette Reuterhagen
Åhörare med gott minne
Ett förslag om arvoden blev till tre
"Finns det något ärende som har tagit så lång tid som arvodesärenden." Så började i måndags den efter 25 år avgående kommunfullmäktigeledamoten i Kinda sitt avskedstal till kommunfullmäktige. Inte bara lång tid, tänkte undertecknad från åhörarplats. Ogenomtänkta och röriga har de också varit på senare tid.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.