I KALMAR LÄN finns i dag kärnkompetens och starka varumärken inom energi- och miljöteknik, glas, turism- och besöksnäring, plast, skogs- och jordbruk liksom inom den verkstads-, metall- och träbearbetande industrin. Det genomförs för närvarande mångmiljardinvesteringar inom flera olika områden och på flera platser i länet. Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Slottsholmen i Västervik, Circle Resort i Figeholm, utbyggnad av Ekerum på Öland, Lantmännen i Kalmar och Scania och SKB i Oskarshamn är bara några exempel.
Jordbruksinvesteringar, från odling till förädling, ökar kraftigt i länet. Det görs stora vindkraftsatsningar bland annat i Kårehamn, Mönsterås och Torsås, något som bidrar till länets mål om att bli fossilbränslefritt senast år 2030. Det sker stora insatser för att stärka varumärket Glasriket i Nybro och Emmaboda kommuner. I Högsby och Hultsfred arbetas det med att lösa översvämningsproblematiken av Emån, allt för att säkra lantbruket samtidigt som andra intressen också ska tas tillvara. Alla dessa satsningar visar på en stark framtidstro.
DET ÄR ANGELÄGET att investeringar som görs i vårt län verkligen faller väl ut. Utifrån ett helhetsperspektiv ska vi utveckla mer flexibla samarbetsformer som motverkar administrativa hinder på alla nivåer. På nationell nivå ska vi särskilt verka för att beslut och prioriteringar hos andra aktörer bättre stämmer med de behov som finns i Kalmar län.
Linnéuniversitetet har blivit ett av Sveriges allra mest sökta lärosäten och är en framgångsfaktor för regionen. Det bidrar till kompetensförsörjning för hela länet och universitetet samverkar aktivt med näringslivet. Linnéuniversitetet planerar för ett nytt och hållbart universitet mitt i staden Kalmar, med nära till kommunikationer. Därigenom etableras en synlig mötesplats, där människor kan träffas och nya kreativa idéer födas.
VI SKAPAR FLER innovationsstimulerande miljöer samt ett tätare samarbete mellan Linnéuniversitetet och näringslivet i hela länet. Vi erbjuder företag stöd för utvecklingsinsatser inom ledning och styrning; produktutveckling samt forskning och utveckling, design, marknadsföring och marknadsexpansion; kapitalförsörjning och kompetensutveckling. Inte minst med fokus på de många småföretagen i länet, som minskar vår sårbarhet och skapar en bra grogrund för växande företag.
FÖR ATT STÄRKA det positiva som händer i länet och för att kunna möta de utmaningar vi står inför ska vi bli bättre på att nyttja alla resurser för att möta generationsväxlingen på arbetsmarknaden. Här pågår redan en satsning på förbättrad integrationen av utlandsfödda. Bland våra ungdomar ska vi aktivt bidra för att skapa fler möjligheter när det gäller antal praktik- och traineeplatser, sommarjobb och ungt entreprenörskap. Vi ska också satsa på ökad attraktivitet för att få människor att flytta till och stanna kvar i Kalmar län.
I detta ryms attraktiva livs- och boendemiljöer samt bättre förutsättningar för företagande, intressanta mötesplatser, aktiviteter och evenemang samt ett rikt kultur- och idrottsliv. En bra välfärd i form barnomsorg och skola, säker och tillgänglig hälso- och sjukvård, liksom äldreomsorg är andra viktiga faktorer för att öka inflyttningen.
VÅRA FÖRETAG behöver effektiva och snabba transportsystem vilket ger dem tillgång till större marknader samtidigt som de får ökade möjligheter att rekrytera rätt kompetens. Vi som bor i länet ska också kunna resa enklare.
Genom ett regionalt handslag ökar vi nu tempot och mobiliserar våra krafter kring länets utvecklings- och tillväxtfrågor. Tillsammans och utifrån våra respektive roller gör vi vårt bästa för att bidra till en positiv utveckling av Kalmar län. Det tar vi i hand på.
Lars Blomberg,
ordförande Regionförbundet i Kalmar län
Stefan Carlsson,
landshövding, Länsstyrelsen i Kalmar län
Anders Henriksson,
ordförande landstingsstyrelsen, Landstinget i Kalmar län
Stephen Hwang,
rektor, Linnéuniversitetet
Ett handslag för Kalmar läns utveckling
Nästa vecka lämnas ett slutbetänkande om den framtida statliga regionala förvaltningen. Det är en av flera pågående diskussioner som rör våra organisationer och påverkar oss på olika sätt. Då är det lätt att bli bakåtblickande istället för att ha framtidsfokus. Vi tror inte att det var bättre förr. Vi har bestämt oss för att istället stärka vår position genom att agera gemensamt, utifrån våra uppdrag för våra medborgares bästa. Kalmar län ska vara en attraktiv samarbetspart, oavsett hur framtidens organisationer ser ut.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.