Det är mycket oroande som det är i dag, när alkoholkonsumtionen är den högsta på många år.
En skattesänkning på starksprit får negativa effekter för grupper som redan idag har alkoholproblem. Det slår hårt mot unga människor som är på väg in i ett alkoholberoende.
Att sänka skatten på alkoläsk ger fel signaler till ungdomar - att de kan dricka mera för mindre kostnad.
Vi måste alla engagera oss för att minska konsumtionen av alkohol.
Efter alla rapporter den senaste tiden vet vi att försäljningen på Systembolaget har minskat mycket och att en stor del av svenskarnas konsumtion av öl, vin och sprit tas in från utlandet, framförallt efter EU:s nya införselregler.
Det är viktigt att hejda den utvecklingen. Vi måste ta krafttag mot langning och försäljning av alkohol till våra ungdomar, att det förekommer försäljning vid gymnasier är helt oacceptabelt.
Vi anser att Systembolaget har en viktig funktion. Mest för att det är lättare att ha ålderskontroll för inköp av alkohol via vårt Systembolag. Det är dessutom kompetent personal som har stor kunskap om sina varor.
Ska vi kunna hejda införseln från utlandet så vore det bättre att sänka skatten på öl och vin och inte på starksprit (den kan gärna vara dyr för att minska konsumtionen).
Sänker vi skatten på öl så har det också en regionalpolitisk effekt, genom att vi kan rädda den svenska bryggerinäringen och ha kvar arbetstillfällen i Sverige.
Magnus Danlid
Eva-Lena Fungmark
Centerpartiet
Ett hot mot folkhälsan
Att sänka skatten på starksprit, som regeringens utredare Kent Härstedt föreslår är ett dråpslag mot folkhälsan. Det kan bara medföra att svenskarna dricker mera starksprit och det är ingen vinst för det svenska folkets hälsa.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.