Trycket är dock så stort att asylhälsovården själva inte klarar av arbetsbelastningen, utan landstinget sätter nu under fyra helger in i genomsnitt sex sjuksköterskor från primärvården för att jobba extra med detta.
Lika viktigt som att alla hälsoundersöks är att Kalmar läns landsting får full ersättning av staten för alla kostnader då det gäller hälsoundersökningar och annan sjukvård för asylsökande. Så är dock inte fallet. 2013, som är det senaste året då redovisning finns, gjorde Kalmar läns landsting ett underskott på 12,3 miljoner kronor på asylhälsovården och asylsjukvården. Våra fyra grannlän tagna tillsammans hade ett totalt underskott på 4,6 miljoner kronor för motsvarande verksamhet.
Till senaste landstingsfullmäktige den 11 mars hade vi sverigedemokrater i landstinget ställt en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande om detta missförhållande och om landstinget räknar med att få full ersättning för dessa kostnader 2015.
Svaret från landstingsrådet Jessica Rydell (MP) är god dag yxskaft: "att landstinget kontinuerligt arbetar med att få full kostnadstäckning för den delen av vården som vi har rätt till."
Det är helt oacceptabelt att landstinget inte får ut full ersättning för asylhälsovården och asylsjukvården och att dessutom vårt landsting här märker ut sig negativt jämfört med våra grannlandsting. Det innebär i praktiken mindre resurser till övrig sjukvård.
Bo Karlsson, Claus Zaar, Britt-Marie Sundqvist, Petra Gustafsson, Mikael Svärdshammar, Göran Gustafsson, Sune Olsson
Ledamöter för Sverigedemokraterna i landstingsfullmäktige
Ett tydligt "God dag yxskaft"
Antalet asylsökande i Kalmar län har det senaste året ökat med 60 procent. Det är givetvis mycket viktigt att alla asylsökande får genomgå en hälsoundersökning så fort som möjligt efter ankomsten.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.