EU och miljön

En av de stora frågorna som EU ska arbeta med är miljön. Eftersom miljöproblemen nästan alltid är landgränsöverskridande är det helt nödvändigt att vi överlämnar en del av beslutanderätten över miljön till EU. Men, vart och ett medlemsland ska ha rätt att själva skärpa miljökraven om så önskas.

Från läsekretsen2004-06-03 06:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis som inom vårt eget land skiftar förutsättningar mellan länderna i Europa. Detta faktum kan självklart återspeglas i den nationella lagstiftningen. Problemen är rimligen inte desamma i Holland med cirka 340 invånare/kvadratkilometer som i Sverige med 19 invånare/kvadratkilometer och detta måste vi beakta i den gemensamma lagstiftningen.
EU-innanhavet Östersjön är ett bra exempel på där Sverige inte ensam kan lösa problemen utan där det krävs att alla Östersjöländerna är med på noterna och är beredda att ta nödvändiga beslut. Det blir dessutom mera tyngd bakom EU`s 25 medlemsländer än ett enstaka land när Ryssland, som också gränsar mot Östersjön, ska förmås att följa gemensamma miljöåtaganden. Med en EU-lagstiftning i ryggen blir det lättare att få igenom nödvändiga minimikrav och åtgärder.
Med gemensamma gränsvärden och tydlighet i livsmedelsmärkning i Europa blir det enklare för oss konsumenter att välja varor och känna oss trygga i vårt val. Det är alltså ytterligare ett exempel på vad EU-samarbetet är bra på.
Även om vi har kommit en bit på väg mot en bättre miljö återstår mycket och med Centerpartister i EU-parlamentet kommer miljöfrågorna att alltid hållas aktuella. Vi jobbar för ett EU som tar sig an de stora frågorna, men låter bli de små.

Anders Åkesson, Kalmar
Kandidat för centerpartiet till EU-valet den 13:e juni

Läs mer om