Facit för Krönsmon först i framtiden

Svar till S. Holmberg.
S. Holmberg undrar för vem industriområdet Krönsmon är byggd. En något retorisk fråga, men svaret är givetvis för framtidens företag och industrier.

Från läsekretsen2014-11-04 08:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På 1970/80-talet när Södra Industriområdet byggdes, för övrigt större till ytan än Krönsmon, och var helt tomt till en början frågade säkert folk detsamma.

Svaret ser vi idag, det finns väldigt många företag etablerade där, och det har skapats och skapas massor av arbetstillfällen.

Investeringen i industrimark kan inte göras efter att en förfrågan gjorts, den måste göras före. Jag har respekt för de stora beloppen, men några alternativ finns inte om vi inte ska vara en kommun där industrietableringar inte kan göras.

Vi kunde givetvis byggt mindre, men kostnaden per kvadratmeter hade då blivit ännu högre, med tanke på den maskinpark som behövde etableras. Alltid dyrare att bygga i etapper. Varken S. Holmberg eller jag kan idag ge betyg till den här satsningen, det får framtidens Vimmerbybor göra. Dagens Vimmerbybor tycker nog att det är bra att det fanns mark på Södra Industriområdet, när vi nu ser etableringarna.

S. Holmberg snurrar lite oförklarligt in på att jag som årets entreprenör på 1990-talet skulle vara meriterad för chefsskap där man slipper ta personligt ansvar..? Var finns det chefsskapet?
Nog får man konstiga påståenden, men jag vill förtydliga att jag inte är "chef" - jag är förtroendevald och fattar beslut tillsammans med 48 andra politiker.

S. Holmberg kallar vår satsning på samverkan inom IT-Sam för "toksatsning". Det har han i princip gjort sedan vi gick med. Tillräckligt mycket har skrivits om IT-Sam, och den nye förbundsdirektören, som inte varit anställd ett år ännu, har fått mycket gjort och har säkert en hel del kvar på sin åtgärdslista. Jag är fortfarande övertygad om att samverkan kring IT-tjänster är bäst lösning för små kommuner.

Avtalen med kommunerna ses kontinuerligt över. Vi är på väg bort från anslagsfinansiering, och in i ett köp/sälj-system. Det medför att priser måste bli konkurrenskraftiga. Den andra sidan, kompetensförsörjningen, är en annan fördel med IT-Sam. Säkerhetskompetensen inte minst.

Telias satsning i Vimmerby är helt avhängigt att kommunen tagit en offensiv IT-strategi. Vimmerbyborna får sin fiber och jag tror att de som valt kommunens nät över tiden kommer att dra vinstlotten. En av fördelarna med kommunens nät är att vinsten stannar här. Kommunens etablering har inte varit säljfokuserad, utan fokuserad på hur produktionen av fiber ska kunna göras billigast.

Telia säljer först och producerar sedan. Det gör man för att man inte tänker fibrerera hela staden. Man vill plocka det man ser högst lönsamhet i. Det är inte den ambitionen kommunen har; vi vill fibrera hela staden och hela landsbygden till minst 90 procent. I ett sånt läge måste man lägga fokus på produktionen före försäljningen. Telia har ju också klausuler i sina avtal som ger dem möjlighet att backa. Vi är mycket förvånade att de ens är här då vi inte fått några sådana besked innan.

Beträffande anbudsprocessen för gruppboendet så sa Miljö- och Byggförvaltningen att detaljplanen medgav byggnation av bostäder på gräsmattan vid Gästgivarhagens utkant. Ingen politiker hade anledning att misstro tjänstemännen. Vi går inte in och granskar om de har rätt i varje fråga, sakkompetensen ligger hos dom. När så vi fick en ny stadsarkitekt granskades planen, och då fann man att det var kombinationen hantverksby/bostäder som gällde. Då valde vi att backa från området då länsstyrelsen sannolikt sagt nej.

S. Holmberg begagnar skrivningar av typen "svindlat", "dumdristighet", "oansvarigt", "hutlöst", "vidriga" - de vittnar om att han har fakta bakom för att våga uttrycka sig så. Tyvärr så finns dessa inte, de dramatiska orden har därför sannolikt ett annat syfte.

Micael Glennfalk (m)
Kommunalråd

Läs mer om