Facket i förändring när arbetsmarknaden förändras

Sedan några år ser vi att medlemsantalet i SKTF och andra TCO-förbund långsamt minskar. Det kan finnas många orsaker till det. Men tyvärr kan vi konstatera att många yngre väljer att stå utanför facket. Vi måste ställa oss frågan varför. Och vi måste ställa frågan till dem som valt detta medvetet om vad som är deras bevekelsegrunder.

Från läsekretsen2007-11-13 07:43
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi fått klart för oss motiven så kan vi lättare både förstå förändringen och anpassa det fackliga erbjudandet efter det.
Modernisera eller dö, sa statsminister Reinfeldt på moderatstämman, till de moderata ombuden. Innebörden är att organisationer, företag och strukturer som inte förmår att följa med i utvecklingen är dömda. Se på skrivmaskinsföretaget FACIT som inte lyckades följa med i omställningen till digitala produkter. Det försvann på några få år.
SKTF och TCO-förbunden går nu ut i ett gemensamt initiativ där vi vänder oss främst till yngre individer för att diskutera hur facket ska kunna vara relevant för dem i deras liv. Det här är en process som ska pågå under flera år och är ingen månadslång kampanj. Vi måste bli bättre på att tillvarata de yngres intressen. Det gäller de allt fler ungdomar som har tillfälliga jobb, men det kan också handla om att ge plats för de yngres åsikter och vilja att vara med och påverka. Vi kan också bli aktivare när det gäller högskolestudenters behov och situation. Vi vill bjuda in yngre till en diskussion och vi öppnar en särskild hemsida, dit man kan framföra sina åsikter, förslag och delta i diskussion med andra.
Själva grunden för den fackliga idén, att det behövs en kraft på varje arbetsplats där de anställda kan kanalisera sina idéer, förslag och behov, den kommer alltid att finnas, i alla länder. Om facket försvann skulle vi behöva uppfinna det igen. Vi behövs i det vardagliga arbetet med löner och anställningsvillkor. Men i vårt komplexa samhälle behövs också en kraft som bevakar och tillvaratar de anställdas intressen, alltifrån pensioner, arbetstider, arbetsmiljö, arbetsrätt och andra lagar, nu också på EU-nivån. I vårt arbetsliv tränger sig också andra frågor på, till exempel om vi är småbarnsföräldrar och det uppstår akuta problem. Tillåter arbetslivet att vi avbryter arbetet för att åka hem och ta hand om vårt febriga barn? Livspusselfrågorna går idag inte att skilja från arbetslivsfrågorna och därför är det en naturlig fråga också för facket att intressera sig för det mer än hittills. Men på vår fritid tränger sig också arbetslivsfrågorna in. Ska vi läsa mail och jobb-SMS och kanske svara på dessa på vår fritid? Svara i jobbmobilen på kvällstid och på helger? Vem värnar den anställdes rätt till en fredad fritid? Ska facket göra det?
Facket har arbetat traditionellt med lönefrågor, arbetsmiljön och anställningsfrågor. Det ska vi fortsätta med men vi måste också se att vi har ett nytt arbetsliv med nya krav. Vad tycker du att facket kan bli bättre på i vårt moderna globaliserade arbetsliv?

Eva Nordmark, ordförande SKTF
Lennart Nygren avdelningsordförande i SKTF Vimmerby

Läs mer om