Fakta om landstingsskolor

Signaturen "Inte bara sjukvård att redovisa" undrar i Vimmerby Tidning från den 12 januari över antalet landstingsdrivna folkhögskolor och kostnaden för dem.

Från läsekretsen2005-01-19 07:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan ha förståelse för dem som tycker att landstinget inte ska ägna sig åt annat hälso- och sjukvård. Landstingens uppdrag är dock enligt lag att sörja för hälso- och sjukvård, utbildning, kultur, regional utveckling, regionala kommunikationer.
Landstinget i Kalmar län har fyra folkhögskolor: Vimmerby, Gamleby, Högalid och Ölands folkhögskola. Större delen av driften finansieras genom statsbidrag. Statsbidraget för Vimmerby Folkhögskola ligger på 10,77 miljoner för 2005. Landstingsbidraget enligt 2005 års budget är knappt 3,69 miljoner.
År 2002 gjordes en utredning för att se om folkhögskolorna kunde överföras till annan huvudman. Utredningen visade att landstinget har stor nytta av skolorna till låg egen kostnad. Vid Vimmerby folkhögskola utbildas exempelvis läkarsekreterare och behandlare inom psykvården. Man ska även bedriva och medverka i utbildnings- och fortbildningsverksamhet för landstingets olika personalkategorier och utgör en resurs för landstingets
konferens- och utbildningsbehov. Utredningens slutsats var att landstinget tills vidare kvarstår som huvudman.
Folkhögskolorna är en viktig regionalpolitisk utvecklingsresurs, som både ger viktiga arbetstillfällen och bidrar till att höja utbildningsnivån. Detta är särskilt viktigt i Kalmar län, med tanke på att vi har en relativt låg utbildningsnivå och därtill hörande låga löneläge.
På Vimmerby folkhögskola är 43 personer anställda. Personalbudgeten ligger på 14,48 miljoner kronor. En icke föraktlig andel av denna summa kommer i nästa steg såväl kommunen som landstinget till godo i form av skatteintäkter. Dessutom gick skolan med ett visst överskott och lämnade tillbaka runt en halv miljon till landstinget förra året.
Landstingets driftstöd förmeras således åtskilliga gånger om och är till nytta för hela regionen.
Om skolorna försvinner och eleverna söker sig till andra delar av landet blir slutresultatet sannolikt en nettoförlust för vårt län. Betydelsen av de statsbidrag och andra pluseffekter som vi drar till länet via våra folkhögskolor ska inte förringas. Kalmar län får idag för lite av statliga resurser, inte för mycket. Detta vill jag ha med vid en helhetsbedömning av folkhögskolorna.

Anders Andersson (kd)
Landstingsstyrelsens ordförande

Läs mer om