VI BEHÖVER INTE TA utrymme här för att beskriva hur levnadsvillkoren drastiskt kommer att försvåras för kransorternas barn, familjer och företag. Man kan dock konstatera att beslutet riskerar att ge svåra, negativa effekter på landsbygdens livskraft.
S+M-majoritetens beslut att återremittera frågan om folkomröstning var ännu en besvikelse. Vi får känslan att majoriteten vill förhala en folkomröstning så långt fram i tiden att skolorna och förskolan redan är nedlagda.
Det ser onekligen dystert ut just nu, men det finns fortfarande hopp. Om och när en folkomröstning kommer till stånd är det vår övertygelse att beskedet från kommunens befolkning kommer vara otvetydigt: Skolorna i Djursdala och Rumskulla respektive förskolan i Pelarne ska vara kvar!
Men det finns också andra vägar att gå. Föräldraföreningen i Djursdala har redan börjat sondera möjligheten att starta en fristående skola, har vi kunnat läsa i tidningen. I fullmäktigedebatten framkom att förskolan inte ska behöva betala hyra för mer än de delar de verkligen nyttjar. Då blir kommunen stående med outnyttjade ytor som drar uppvärmning, städning och vaktmästeri. Vad vore mer naturligt än att en fristående skola hyr dessa tomma lokaler?
Detsamma gäller förstås även i Gullringen.
Pelarne, då? Finns någon möjlighet att lösa situationen där?
Ja, det kan det absolut göra. Enligt skollagen finns möjlighet till olika flexibla lösningar. Barnomsorgspeng kan vara en sådan. Ett antal familjer kan då gå samman och begära motsvarande peng per barn, som kommunen lägger i den kommunala barnomsorgen. Det är så de båda fristående förskolorna Linnéan och Ugglan finansieras.
DEN POTT MAN får ihop kan exempelvis finansiera ett familjekooperativ med anställd förskollärare och hyrda lokaler. Är det lite färre barn inblandade blir pengapotten lite mindre. Då går det att göra flerfamiljslösningar, där föräldrarna själva turas om att ta hand om varandras barn, exempelvis varsin dag i veckan. Potten kan då kanske ändå räcka till att hyra lokal och att ersätta lönebortfall.
Det går också att komma överens om att en förälder tar ansvar för de andra familjernas barn fullt ut i sitt eget hem. Barnomsorgspengen kan då betala lön, material, mat och slitage.
Sådana lösningar som vi här beskriver är fullt i enlighet med Skollagen. De har dock inte kommit till användning i Vimmerby kommun hittills. Men nöden är uppfinningarnas moder och initiativkraften är stark i de hotade kransorterna. Därför ser vi med tillförsikt fram emot att nya modeller kommer att växa fram, för en fortsatt mångfald och växtkraft i hela Vimmerby.
Gudrun Brunegård, KD,
ledamot i kommunfullmäktige i Vimmerby
Familjer i Pelarne, Djursdala och Gullringen - ge inte upp!
Måndagens beslut i kommunfullmäktige var en stor besvikelse. Socialdemokraterna och moderaterna lät sig inte rubbas, utan genomdrev sitt hot om att besluta om avveckling av förskolan i Pelarne och skolorna i Djursdala och Gullringen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.