Familjeskogsbruket erbjuder hållbar framtid på och för landet

Den senaste tiden har svenskt skogsbruk debatterats i medierna. Dessvärre har debatten präglats av både konfliktvilja och historielöshet. Sanningen är att de svenska skogarna växer bättre än någonsin och idag håller betydligt större volym än för 100 år sedan. Dagens svenska skogsbruk har en aktiv skötsel med generell naturhänsyn på huvuddelen av skogsmarken. Många skogsägare tycker dessutom att det är viktigt att visa naturhänsyn utöver skogsvårdslagens krav.

Från läsekretsen2012-07-06 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drygt hälften av den svenska skogen ägs idag av enskilda familjeskogsägare. Ofta går skogen i arv från generation till generation. Det varierade svenska skogslandskapet och den biologiska mångfalden i skogen är ett resultat av ett långsiktigt och ansvarstagande arbete genomfört av en mångfald av enskilda skogsägare. Familjeskogsbrukets fördelar är en av förklaringarna till Sveriges goda anseende i världen på området.

Skogsnäringen har en avgörande betydelse för den svenska samhällsekonomin. Närmare 200 000 människor arbetar, direkt och indirekt, inom skogsnäringen, många av dem på landsbygden. Exportnettot från svenska skogsprodukter är cirka 100 miljarder kronor. Skogen skapar välfärd och utveckling i hela Sverige. Ett aktivt skogsbruk är avgörande för att vi ska minska beroendet av fossila bränslen och minska utsläppen av klimatgaser.

Den svenska modellen för skogsbruk har genom frihet under ansvar, framstående forskning och kunniga skogsbrukare skapat ett av världens mest effektiva och miljövänliga skogsbruk där naturhänsyn är en naturlig del. Den svenska skogen växer samtidigt som stora skogsarealer frivilligt avsätts för naturvårdsändamål genom certifieringar som PEFC eller FSC. Utvärderingen av miljömålet "Levande skogar" visar att den hänsyn som skogsbruket tar för att gynna den biologiska mångfalden har resulterat i t ex en ökad mängd död ved, ökad areal gammal skog och lövrik skog.

Vi är övertygade om att man inom den befintliga skogspolitiken, genom rådgivning, eget ansvar och frivilliga insatser, både kan öka skogsproduktionen och bedriva en bra naturvård. Men då behöver vi fortsätta uppmuntra alla de som äger mark och som redan gjort ett omfattande arbete med att utveckla ett hållbart skogsbruk.
Därför ser vi mycket positivt på, och deltar aktivt i, den fortsatta dialogen om utvecklad miljöhänsyn som Skogsstyrelsen tagit initiativ till. De senaste decenniernas utveckling har inte byggts genom en höjd konfliktnivå, ökad konfrontation och större motsättningar.

Låt oss därför tillsammans värna en saklig diskussion och fortsätta uppmuntra och ge erkännande till alla de som äger och ansvarar för mark och som arbetar för att utveckla miljövärdena i sin skog. Den enskildes äganderätt är en drivkraft för ett ansvarsfullt och uthålligt familjeskogsbruk. Låt oss som äger skogen vårda och bruka den långsiktigt. Så kan de skogsplantor vi planterar idag växa upp och vara till nytta och glädje för kommande generationer. Vi vill bygga vidare på och utveckla den svenska modellen för skogsbruk och ta vårt ansvar för att kombinera produktion och miljöhänsyn i skogsbruket.

Lars-Ove Johansson,
Regionförbundsordförande i LRF Sydost

Läs mer om