Distriktssköterskemottagningar skulle finnas kvar på de mindre orterna, med uppdrag att söka billigare hyreslösningar, exempelvis genom samlokalisering med den kommunala äldrevården på orten.
Primärvårdens problem är kända och har bland annat lett till att många vårdtagare har nekats hembesök. I vissa fall har det varit problem att hålla mindre distriktssköterskemottagningar öppna under semestertider. Allianspartierna avsatte därför vid junifullmäktige tio miljoner kronor till primärvården, bland annat för att förbättra äldresjukvården, möjliggöra fler hembesök och ökat öppethållande på mottagningarna. Vid landstingsstyrelsens sammanträde den 7 november yrkade Allianspartiernas ledamöter på att tillföra ytterligare fem miljoner kronor till distriktssköterskornas verksamhetsområde.
Ett majoritetsskifte skapar oro hos många. Den avgående majoritetens inställning till primärvården är väl känd. Men vilken inställning har den nya majoriteten till den tidigare inriktningen?
Den socialdemokratiske landstingsledamoten Bengt Nilsson utlovade i en tidningsintervju att alla mottagningar skulle finnas kvar och få ökat öppethållande. Strax därpå uttalade sig hans partikamrat Peter Högberg (från samma valkrets) i något kryptiska ordalag. Han menade att distriktssköterskemottagningar kunde stängas. I vissa fall skulle man kunna hitta tillfälliga lösningar.
Undertecknad önskar, liksom länets befolkning, få klart besked om vilken inriktning den socialistiska landstingsmajoriteten har för distriktsvården i framtiden. Därför undrar jag:
- Avser Lena Segerberg låta distriktssköterskemottagningar finnas kvar på mindre orter, eller kommer den nya majoriteten att återuppta den våg av stängningar ni inledde när ni senast ledde landstinget?
- På vilka orter ska befolkningen bereda sig på en stängning av sin distriktssköterskemottagning?
- Delar Lena Segerberg den bild Peter Högberg gav i Vimmerby Tidning, att man kan hysa in distriktssköterskemottagningar i tillfälliga lokaler?
Gudrun Brunegård (kd)
Får distriktssköterskemottagningarna finnas kvar på mindre orter?
För medborgarna är det viktigt med trygghet och närhet till hälso- och sjukvården. Distriktssköterskorna är hälso- och sjukvårdens första linje, närmast vårdtagarna, med mottagningar även på mindre orter. Under de förändringar som gjordes under förra mandatperioden, till följd av den katastrofala ekonomiska situationen, lade sig den borgerliga landstingsmajoriteten vinn om att bibehålla den nära sjukvården så långt som möjligt.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.