Får inte bli bastion för medelålders män

Hela 17 procent av alla Sveriges kommunpolitiker som valdes in 2010 har valt att hoppa av sitt uppdrag. De som oftast hoppar av är de som är underrepresenterade bland politikerna. Det vill säga personer i åldern 18-29 år, främst kvinnor.

Från läsekretsen2013-02-22 07:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Kommunpolitikens absoluta topposter får inte bli en bastion för medelålders män. Partierna har ett särskilt ansvar att vända den här utvecklingen. Samhällets mångfald måste synas tydligare på valsedlarna", sa Birgitta Ohlsson (FP), demokratiminister.

Inte bara partierna har ett ansvar anser jag utan även kommunerna och det sätt på vilket man jobbar med t ex sammanträden som idag ligger på sena kvällar och utan någon sluttid. Som förälder och anställd har man idag höga krav på sig att prestera. Vill man dessutom vara med och påverka samhällets framtid så måste man vara något av en superhjälte för att inte falera i effektivitet när klockan börjar närma sig 21 och fullmäktige bara kommit halvvägs genom dagordningen. Inte konstigt att många istället väljer bort politiken och fokuserar på dem man har närmast.

Hela 41 procent av de som hoppat av är kvinnor 18-29, visar statistiken i den rapport som Statistiska centralbyrån presenterade i tisdags. De främsta skälen som dessa kvinnor anger till avhoppen är arbets- och familjeförhållanden.
Är det så vi vill ha det, är det hållbart? Unga som inte orkar bry sig? Kvinnor som känner att de inte passar som politiker för att strukturen är så omodern? Den passar kommunens plånbok, inga ersättningar för förlorad inkomst behöver betalas ut kvällstid, men hur blir besluten? Debatten? Ganska sömnig om du frågar mig.

Demokratiarbete bör få kosta anser jag och ska vi unga politiker vilja fortsätta tror jag att kommunfullmäktige måste följa med sin tid och lägga mötena på dagtid. Ersätta oss som arbetar och visa att det är värt något att ha ett fullmäktige som i sin sammansättning speglar samhällsmedborgarna - unga, gamla, ensamstående, invandrare, föräldrar och ungdomar. Det vore att visa mod, ansvar och fantasi i demokratins och framtidens namn.

Caroline Axelsson, Vimmerby
Fullmäktigeledamot för Miljöpartiet

Läs mer om