Fler frågor till turistbyråns styrelse

För några veckor sedan uppmanade jag makthavarna att träda fram ur sina gömslen och delta i debatten om turistbyråns flytt till Rådhuset. Redan några dagar senare kunde vi i denna tidning ta del av inlägg från såväl ledande politiskt håll, Carl-Axel Centerstig, som från Turistbyråns styrelse.

Från läsekretsen2005-12-02 07:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bägge inläggen ger anledning till nya tankar och frågeställningar.
Jag återkommer till Centerstigs artikel vi ett senare tillfälle.
Låt mig här bara göra reflexionen att det är utomordentligt glädjande att Centerstig faktiskt tar det offentliga samtalet också i lokalpressens insändaravdelning på allvar.
Hans anslag är verkligen inbjudande och dialoginriktat. Tänk om också övriga politiker i ledande ställning ville anamma den centertigska attityden!
När det gäller inlägget från Turistbyråns styrelse, väcks en rad undringar som jag gärna skulle vilja ha svar på. Ett centralt tema kring dessa mina frågor är: Hur kan det komma sig att styrelsen vet så förtvivlat lite om sin egen verksamhet?
Medan man i sin slutkläm och som en kritik mot Gunnar Liths namninsamling påpekar att "opinionsbildning ska baseras på presenterade objektiva fakta och inte på ett allmänt tyckande" är det nämligen just ett allmänt tyckande som genomsyrar den egna artikeln.
Jag ser därför gärna att turistbyråns styrelse återkommer med svar på följande frågor:
1. Ni påstår er ha accepterat erbjudandet att flytta verksamheten till Rådhuset. Kommunstyrelsens vice ordförande menar tvärtom att det var ni som kom med initiativet ("Turistbyråns flytt till Rådhuset har tillkommit genom ett initiativ från turistbolagets styrelse"). Vem tog egentligen initiativet till flytten? Vems erbjudande är det ni anser er ha accepterat?
2. Ni uppger er vara övertygade om att ni bättre löser era uppgifter med en placering i centrum. Vilka fakta baseras denna övertygelse på? För det kan väl inte förhålla sig så att ert beslut om att flytta in i den absoluta stadskärnan bygger på något annat än kunskap?
3. Ni ställer frågan till oss läsare: "Hur många av 350 000 besökare i Astrid Lindgrens Värld har upptäckt Vimmerby som en levande handelsstad?" Menar ni på fullt allvar att ni saknar kunskap om detta? Det är väl rimligare att vi läsare ställer en sådan fråga till er än tvärtom. Saknar ni alltså de mest elementära kunskaper om hur turistströmmarna i Vimmerby ser ut?
4. I ert svar till Gunnar Lith påpekar ni att varje ort måste lokalisera turistbyrån efter sina förutsättningar. Hur ser er analys av Vimmerbys förutsättningar ut? Vad i dessa förutsättningar pekar mot en lokalisering till just Rådhuset?
5. I slutet av er artikel dyker ännu en av era övertygelser upp, denna gång om att en placering i Rådhuset bättre bidrar till att fler upptäcker Vimmerby. Med risk för att verka tjatig måste jag åter be er att förklara de fakta som denna senaste övertygelse baseras på.
6. Ni påpekar att ni inte genomfört några egna enkätundersökningar om vad turisterna i Vimmerby egentligen önskar av turistbyrån. Vad är skälet till detta? Hur kan ni bedriva en verksamhet utifrån hörsägen?
7. Ni påpekar vidare vid flera tillfällen att ni har god information från era anställa och från (egna?) samtal med turister. Inser ni inte det vanskliga i att basera era beslut på en sådan osäker grund? Varför tar ni inte fram fakta innan ni genomför en förändring?

Jan Östling
Vänsterpartiet

Läs mer om