Dagens markägare har i dag inget intresse av att "kasta pengarna i sjön". Nu har staten det övergripande ansvaret med tyngdpunkten lagd på miljöintressen.
Under min uppväxt, på 40-50-talet, togs mycket vedbränsle längs åarna och även en viss slåtter utfördes på åbankarna. I dag har intresset för miljön i åarnas närområden blivit viktigare än tanken på vattnets möjligheter att ta sig till havet.
Jag har paddlat åarna under 50 år och sett förändringarna. Jag har sett brötar i Emån under 90-talet där vi var tvungna att bära kanoten förbi. Under många år var Gårdvedaån en härlig paddlingsled som bl.a. nyttjades av många skolklasser. Ån är sedan flera år tillbaka helt oframkomlig med kanot.
I Silverån har vi under de senaste åren fått ta oss fram kortare sträckor med hjälp av yxa och såg i kanoten.
Jag har haft samtal med folk i skogsföretag, länsstyrelsen, kommunen och dess räddningstjänst, Emåförbundet, men ingen har tagit mina åsikter om en rensning från nedfallna träd på allvar.
När rensning av Emån i Högsby kommun utfördes fö ca 20 år sedan, höjdes många kritiska röster. I dag har vi en föredömlig rensad sträcka där, och liknande åtgärder borde utföras på flera sträckor för att öka vattenavrinningen vid starka flöden.
För ca 10 år sedan avverkade man mindre träd, norr om Mariannelund, och lät dessa falla ner i vattnet för att minska flödet och ge fisken och småkrypen bättre livsbetingelser och öka den biologiska mångfalden. Frågan är om det är människornas eller djurens överlevnadsmöjligheter som skall värderas högst?
Jag undrar hur försäkringsbolagen kan betala ut skadeersättningar utan att ta upp diskussionen om de särintressen, som styr i vår omgivning. Vi hör från " experter "att klimatet kommer att förändras under kommande år, och kanske måste vi tänka om i vår livsföring?
Vid det extrema regnvädret den 7-8 juli tömde jag mätaren på 50 plus 32 plus 40 mm, i Målilla. Det finns inga avrinningssystem som kan klara detta under en rimlig tid, men med åar rensade från nedfallna träd, och med slänter som befriats från höga tunga träd, som nu faller i vattnet när vattennivån stiger, kan kanske skadorna begränsas.
Nu åter till verkligheten och grannens pump utomför den vattenskadade källaren.
Per Eric Munther,
Målilla
Flera åar borde åter rensas
Sveriges åar är formade av naturens krafter, och har tagit sin väg där marknivån så medgivit. Under årens lopp har vattnet reglerats av kraftbolag och markägare. För hundra år sedan utförde varje bygd årlig årensning, vilket åskådliggjordes i TV-serien Hedebyborna.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.