Folkomrösta om södra infarten

Västerviks kommunstyrelse har i dagarna beslutat att gå vidare med planeringen av en ny södra infart. Detta trots kostnaden på 500 miljoner kronor och trots att ett antal personer och föreningar visat på både billigare och likvärdiga alternativ och på tveksamheter i projektet. Dessa synpunkter har dock bemötts med tystnad.

Från läsekretsen2017-06-14 14:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Projekt av denna dignitet borde dock behandlas med betydligt större respekt och öppenhet. Därför borde kommunen anordna en folkomröstning och höra om medborgarna tycker att det är värt att satsa en halvmiljard på detta eller om man i stället skulle investera pengarna i t.ex. skola, vård och omsorg.

En folkomröstning kan initieras av en kommun eller av medborgarna om 10 procent av de röstberättigade invånarna skriftligt kräver det och om en kvalificerad majoritet (2/3) av kommunfullmäktige sedan inte stoppar initiativet. Denna blir dock bara rådgivande, men torde ändå bli ett starkt rättesnöre.

En mycket viktig aspekt för att bygga en södra infart är enligt kommunalrådet Tomas Kronståhl att restiden till och från centrum blir tio minuter kortare för trafik söderifrån (8/6 i VästerviksPosten). Detta argument är inte relevant då det med bil på vår nuvarande infart bara tar nio (9) minuter från Fiskartorget till Verkebäck.